Har du en dröm om att starta restaurang? Om du har du en bra idé som du tror på kan du undersöka marknaden först. Finns behovet av den typ av restaurang du tänker öppna? Kommer din verksamhet att sticka ut och synas i mängden? När du väl har bestämt dig för att öppna restaurang är det en hel del tillstånd du kommer att behöva samt att du ska registrera dig hos olika myndigheter.

Tillstånd som krävs

Starta restaurangFör att starta restaurang krävs flera olika tillstånd. Om du har hittat en lämplig lokal ska den vara godkänd för både servering och hantering av livsmedel. Det tillståndet ansöker du om hos din kommun. Om det i lokalen inte har varit restaurang tidigare krävs ett bygglov från Byggnadsnämnden. Det måste du också ha om du tar över en lokal där det tidigare har varit restaurang och du ska bygga om. Det är även Byggnadsnämnden som kontrollerar om lokalen är handikappanpassad samt ger tillstånd för hantering av gasol. Om du tänker servera vin, sprit och starköl krävs att du får tillstånd från Individ- och familjenämnden. Om du vill ha en skylt på allmän plats ansöker du om det hos polisen.

Förutom tillstånd från olika nämnder är det en del annat som du måste göra innan du startar upp din restaurangverksamhet. Först och främst måste du ansöka om att bli godkänd för F-skatt och moms hos Skatteverket. Du ska även ha bestämt dig för namnet på restaurangen och registrera det hos Bolagsverket. Det är också hos dem du ansöker om att få företagsnamnet skyddat. Ha flera namn som alternativ eftersom det namn du vill ha kanske redan är skyddat av någon annan. Du ska även registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Hos kommunen är det sedan flera saker du måste anmäla såsom att installera fettavskiljare och hantering av avfall.

Att välja olika alternativ

När du är igång och ska starta upp din verksamhet kommer du att råka på en del tillstånd som du kan välja bort om du vill. Om du tänker spela musik för dina gäster behöver du ansöka om licens hos Stim. Hos Radiotjänst i Kiruna anmäler du tv-mottagare om du ska ha det. Tänker du ha förströelsespel som dina kunder kan använda ska du ansöka om ett tillstånd hos Lotteriinspektionen. Om du väljer att ha spelautomater eller uteservering ska det också ansökas om tillstånd. Odlar du själv och vill använda dessa produkter i restaurangen ska du anmäla det till Länsstyrelsen.

Det kan verka krångligt och tidsödande att starta upp en egen restaurang. Det finns dock konsulter på marknaden som kan göra det åt dig. Det kostar men om du inte vill göra det själv är det ett bra alternativ. Då kan du själv ägna dig åt att gå igenom menyn, hitta personal och inreda i lokalen till exempel. När det gäller restauranger är det många regler som ska följas och man gör bäst i att följa dessa regler för en inspektion kan dyka upp när man minst anar det. Är du redo? Då anmäler du kassaregistret och personalliggaren hos Skattemyndigheten och slår upp dörrarna!