Ska man starta en förskola så behöver man först och främst bedriva en verksamhet. Den här verksamheten behöver uppfylla en del krav när det gäller lokaler och pedagogik. Ska mat även serveras så behöver man också följa krav för livsmedelshanteringen. För att få starta förskola så behöver man också först ha en detaljplan eller ett godkänt bygglov där förskolan ska byggas.

Att öppna verksamhet

Starta förskolaInnan du kan starta förskola behöver du ha en registrerad verksamhet och detta gör du genom att öppna ett företag hos Bolagsverket. För att öppna upp en verksamhet så behöver du och personerna som är inblandade ha en affärsplan så att du har patent på idén, personal och så vidare. Allt detta behöver vara registrerat och färdigt att gå på innan det går att starta upp förskolan. Man ska sedan bestämma om det är en fristående skola man ska öppna eller om det är en pedagogisk omsorg. När det gäller en fristående skola så ägs förskolan inte av kommunen utan av en privat anordnare. En pedagogisk omsorg är också privatägd men oftast drivs den hemifrån, som t.ex en dagmamma.

När man bestämt sig för vilken slags förskola som man ska öppna så är det sedan bara att registrera verksamheten och förskolan genom att fylla i alla papper som den kommun du önskar öppna i kräver av dig. Förskoleförvaltningen i respektive kommun i Sverige vill se till att behandlingen går igenom så snabbt som möjligt, men ibland kan det ta upp till sex månader innan man får svar om ett godkännande för förskolan eller om man blir nekad. När man registrerar sin förskola har man även möjlighet att söka bidrag från kommunen när det gäller allt som har med förskolan att göra.

Särskilda regler gällande förskolor

Innan du ska starta förskola behöver du först göra en anmälan till miljöförvaltningen som tittar på den verksamhet och de lokaler du har så att de uppfyller kraven som finns gällande miljö och hälsa. Du behöver också lämna in ett utlåtande gällande brandskyddet i de lokalerna förskolan ska vara i. Ska mat serveras i förskolan så behöver man även vara registrerad hos miljöförvaltningen som en livsmedelsanläggning. När man registrerar sin förskola i livsmedelsanläggningen behöver man lägga en avgift på ungefär 1000 kronor och därefter kommer det en årskontroll varje år för att se till så att maten och de livsmedel som hanteras uppfyller alla krav.

Vill man bidra med barnpassning på en mer privat nivå så är det toppen att öppna en fristående förskola. I många fall kan man dessutom få vissa bidrag från kommunen man öppnar förskolan i. Detta kan hjälpa till med budgeten för förskolan och allt annat som behövs runt omkring. Har du en verksamhet och vill utöka den till en förskola så är det bara att följa vägen och köra på! Idag är det många familjer som hellre lämnar av sina barn på privatägda förskolor jämfört med dem som är ägda utav kommunen. Du behöver fortfarande följa vissa regler och villkor men kan mestadels fixa till din förskola på ditt personliga sätt.