Öl är ett livsmedel med en mycket stor och faktiskt ganska snabbt växande marknad. Ölkulturen har fått sig ett rejält uppsving de tio senaste åren och en av effekterna av det är att det startats allt fler små bryggerier. I den är texten ska vi ge tips kring hur man skapar så bra förutsättningar för sig själv som möjligt i denna intressanta framtidsbransch. Har man bryggt öl som amatör kan det vara en bra ide att starta bryggeri.

Börja i liten skala

Att starta bryggeri är ingen dålig affärsidé om man är rätt person men det ska också sägas att ganska många satsningar avslutas i förtid, innan de blivit ekonomiskt gångbara. Ett bra sätt att försäkra sig mot stora förluster är att börja i liten skala och sedan investera mer och mer i takt med att man får intäkter. Det finns en stor andrahandsmarknad för bryggverk och jästankar. Det innebär dels att man kan köpa billigt men också sälja utrustning som man, så att säga, växer ur. Det gäller dock att våga ta i lite från början eftersom det är svårt att sälja alltför små serier till Systembolaget och olika distributörer.IPA från mikrobryggeri

Riktigt små bryggerier kallas för nanobryggerier och då gör man inte mer än max 50 liter åt gången. I så liten skala är det dock svårt att få lönsamhet i verksamheten. Man ska vara medveten om att det inte tar så mycket längre tid att brygga 1000 liter jämfört med att göra en mycket liten sats. Om man har ett bra bryggverk. Till viss del är det lokalen man brygger i som avgör hur mycket öl man kan göra och man vill kanske inte behöva flytta varje gång man köper ett par nya jästankar. Välj alltså gärna en lokal som funkar även om du uppgraderar utrustningen ett par gånger.

Försök att sticka ut från mängden

Det görs en hel del hantverksmässigt framställd öl och det gäller att få till en produkt som människor minns och blir sugna på. Ett bra namn och snygga etiketter gör faktiskt en hel del för helhetsintrycket men det viktigaste är att ölen smakar bra och distinkt. Den ska skapa ett tydligt smakminne. Det är inte helt lätt att lyckas med det om man begränsar sig till standardingredienserna jäst, vatten humle och malt. Därför satsar många på att addera kryddor och andra ingredienser för att skapa unika ölrecept. Det gäller dock att man behärskar grunderna inom ölbryggning innan man börjar experimentera för mycket.

Genom att påverka temperaturen under de olika stegen under bryggningen kan man skapa en stor del av alla de öltyper som finns på marknaden. Att brygga öl på professionell nivå handlar om att kunna göra samma öl flera gånger och då måste man veta mycket om orsak och verkan under hela bryggprocessen. Det finns böcker om detta och övning ger färdighet men ofta är det faktiskt vettigt att gå en utbildning. Det gäller också att ha lite känsla för vad som fungerar lokalt och de möjligheter som finns nära bryggeriet. Folk har lättare att komma ihåg en öl som har en koppling till den plats där det är bryggt. Kanske genom en krydda som ingår i receptet.