Har du ett stort intresse för bilar och bra känsla för försäljning? Då kanske du borde starta bilfirma. Efterfrågan på bilar lär inte minska under en överskådlig framtid. Tack vare att elbilar och andra miljövänligare alternativ till den traditionella bilen blir allt vanligare, kommer marknaden för bilar erbjuda goda affärsmöjligheter. Det finns dock ett antal saker du bör betänka innan du gör slag i saken och startar din egen bilfirma.

Bestäm dig för en specifik marknad

Precis som med alla andra typer av företag är det viktigt att du kan din marknad när du ska starta bilfirma. För det syftet måste du först definiera din marknad. I det sammanhanget är ”bilmarknaden” en alltför yvig definition. Ska du sälja personbilar eller lastbilar? Vilket kundsegment ska du rikta in dig på – lågpris, medel eller lyxbilar? Att försöka sälja både lyxbilar och lågprisfordon är ett recept för en katastrof, eftersom de dyra bilarna skrämmer bort prismedvetna kunder medan lågprisalternativen får kapitalstarka bilister att vända i dörren. Ytterligare ett viktigt ställningstagande är huruvida du ska sälja ett specifikt bilmärke eller istället arbeta brett i en märkesmässig mening.
Starta bilfirma
Att du specialiserar dig på ett specifikt märke betyder i regel att du behöver bli godkänd som återförsäljare av just den biltillverkaren. Om du föredrar att vara mer oberoende i ditt företagande kan det vara en god idé att överväga att lägga fokus på begagnade bilar. Även här kan du rikta in dig på specifika prissegment, fordonstyper eller för all del märken. När du har din inriktining klar för dig får du ta till dig all information du kan om just den bilmarknaden i ditt närområde. Finns det utrymme för ytterligare en bilfirma? Hur kan du konkurrera med befintliga firmor? Att besvara den typen av frågor realistiskt är A och O för din framgång.

Bra koll på juridiken hjälper dig

När du ska starta ett nytt företag, oavsett om det gäller en bilfirma eller något annat, är det viktigt att du väljer rätt företagsform. Aktiebolag är mycket populära eftersom de medger att du som företagare slipper att personligen ansvara för de skulder som företaget drar på sig. På så sätt minskar ditt personliga risktagande. Å andra sidan krävs ett aktiekapital på minst 50 000 kronor, vilket ökar dina nystartskostnader. Dessutom kräver många banker att du som ägare av aktiebolaget går i personlig borgen för eventuella företagslån, vilket alltså gör dig personligen ansvarig för skulderna trots allt. Om du har kompanjoner i din bilfirma kan en ekonomisk förening vara ett alternativ, som också låter er slippa personligt ansvar för firmans skulder.

En positiv aspekt av att starta bilfirma är att verksamheten i sig inte är tillståndspliktig. Tänk dock på att vissa aspekter av din verksamhet kan kräva tillstånd. Exempelvis kan du behöva bygglov och andra tillstånd enligt miljölagstiftning för att uppföra en bilhall eller liknande. Kontakta din kommun för aktuella föreskrifter i dessa avseenden. I övrigt är bilar och dess handel förknippat med en del regler vad gäller registrering av ägare och sådant. Se till att ha mycket god koll på vad som gäller i dessa avseenden så att allt går rätt till när du startar din verksamhet. Med några timmars enkel research kan du lära dig allt du behöver veta för att starta en framgångsrik bilfirma.