StartkapitalEtt av de vanligaste misstagen bland nya företagare, är att underskatta hur stor startkapital man behöver. Oftast gör du en budget kring vad du behöver köpa för att kunna starta din verksamhet, och hur mycket du kommer att tjäna när du börjar sälja dina tjänster eller produkter. Här är det alltid bäst att räkna i överkant, för utgifter brukar tillkomma. Dessutom kan det ta längre tid än du börjar sälja, eller att dina kunder inte är beredda att betala det pris du tänkt ta. Och så ska du själv överleva under tiden, din egen lön må vara liten i början men den kan inte vara obefintlig. Så räkna på ett rejält startkapital även om det känns som en bromskloss för ditt företagande.

Har du sparade pengar att använda som startkapital så har du naturligtvis riktigt bra förutsättningar. Men för många är det ett måste att få ytterligare finansiering, och då finns det ett antal alternativ att titta på, börja med att kolla med din bank om de kan tänka sig att ge dig ett lån. För vissa typer av affärsverksamheter går det att söka offentliga medel, och staten har också låneverksamhet med goda villkor för företagare. Det som kallas för riskkapital kan vara ytterligare en väg att gå. Om du kan övertyga en investerare att satsa pengar i ditt bolag, mot att denne får en andel i verksamheten, så har du möjlighet att inte bara få ytterligare startkapital utan förhoppningsvis även en persons kompetens och erfarenhet.

Hur mycket startkapital krävs för enskilt firma?

Att starta en enskild firma, även kallat enskild näringsverksamhet, kräver inget startkapital. Bolagsformen passar dig som ska starta ett företag med dig själv som enda anställd. Att det inte krävs ett startkapital är en fördel, men tänk på att det inte heller finns en tydlig gräns mellan företagets ekonomi och din personliga dito.

Hur mycket startkapital krävs för handelsbolag?

Om ni är två personer eller fler som vill starta företag ihop, men inte vill lägga ett startkapital som är handelsbolag en bra bolagsform. Då krävs som sagt inte att ni lägger in några pengar, men samtliga bolagstecknare är i samma utsträckning ansvariga för bolagets skulder.

Hur mycket startkapital krävs för aktiebolag?

Ni kan vara en eller flera som startar ett aktiebolag, men det krävs ett aktiekapital om minst 50 000 kr när ni startar det. Till skillnad från enskild firma och handelsbolag då ditt personliga ansvar för skulder är begränsat till aktiekapitalet.

Hur mycket startkapital krävs för kommanditbolag?

Att starta ett kommanditbolag är att starta en variant av handelsbolag, då det innebär ni är mer än en firmatecknare. Dock skiljer det sig i det att en person är obegränsat ansvarig för hela bolagets skulder, övriga är enbart ansvariga med sitt eventuella satsade kapital.

Vad händer om startkapitalet förbrukas?

Om aktiekapitalet i ett aktiebolag är på väg att förbrukas så bör styrelsen se till att det upprättas en kontrollbalansräkning. Visar det sig att det egna kapitalet håller på att ta slut så måste styrelsen avgöra om bolaget ska stängas ner eller om man ska försöka återställa aktiekapitalet.