Starta eget-bidrag eller stöd till start av näringsverksamhet
Starta eget-bidrag är det populära namnet på Stöd till start av näringsverksamhet. Ursprungligen är det ett aktivitetsstöd för att få fler arbetslösa i arbete. Att det kallas för “bidrag” är egentligen en smula missvisande. Det är nämligen flera saker som ingår i stödet, och det rör sig inte om ett rent penningbidrag.
Har du planer på att starta eget? Att öppna eget är en spännande utmaning men som nybliven företagare har man även en hel del utgifter. Ett av de problem som nyföretagare tampas med är att det kan ta tid innan verksamheten blir lönsam. Du kommer fortfarande att ha ett behov av pengar att leva på och med eget företag kan du inte vara säker på att det kommer in pengar på kontot varje månad. Med ett starta eget-bidrag kan du dock få hjälp den första tiden innan du och ditt företag kan stå på egna ben. Är du arbetslös och har förutsättningar för att starta en egen verksamhet kan du ansöka om stöd från Arbetsförmedlingen. Förutom ekonomiskt stöd kan du även få annan hjälp.
Utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd
Stöd till start av näringsverksamhet, eller starta eget-bidrag, kan komma i två former: utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd.
- Utvecklingsersättning betalas ut till den som är mellan 18 och 24 år gammal, inte har rätt till ersättning från A-kassan, och deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program i Arbetsförmedlingens regi. Denna ersättning är ganska låg: den som inte har gymnasieexamen får 48 kronor per dag, den som gått ut gymnasiet får 142 kronor per dag. Den senare ersättningsnivån gäller även för den som är över 20 år. Utvecklingsersättningen är skattefri.
- Den som uppfyller villkoren för A-kassa, eller är över 25 år gammal, får istället aktivitetstöd. Den som inte uppfyller villkoren för a-kassan får 223 kronor per år. Den som uppfyller villkoren för a-kassa får mellan 365 och 910 kronor per dag, de 100 första dagarna. Därefter är det högsta möjliga beloppet 760 kronor per dag.
För att Arbetsförmedlingen ska kunna avgöra om du har de förutsättningar som krävs för att driva företag ska du presentera en kostnads- och affärsplan. Tillsammans med konsulter som är ekonomiskt kunniga avgörs om du kan få ett starta eget-bidrag för din affärsplan. Trots att du får ekonomisk hjälp är det ändå en risk att starta eget. Därför är det viktigt att delta i kurser och informationsträffar som anordnas. Det finns dessutom flera kunniga aktörer på marknaden som kan ge råd och stöd. NyföretagarCentrum är en av aktörerna som ger kostnadsfri rådgivning. För dig som inte är född i Sverige finns IFS som har rådgivningscentrum på flera orter i landet. Ett brett kontaktnät är bra att ha och tänk också på att både banker och intresseorganisationer kan ge råd och hjälp. Ta vara på alla möjligheter som finns till hjälp och rådgivning.
Det är Försäkringskassan som beräknar och betalar ut stödet, på samma sätt som när det rör annan aktivitetsersättning. Det är din sammanräknade försäkringssituation som avgör hur stort bidrag du har rätt till. I reda siffror kan det se ut så här:
- Du som inte har rätt till a-kassa får 223 kronor om dagen. Detta förutsätter att du deltar på heltid i ett av Arbetsförmedlingens program.
- Du som har a-kassa får starta eget-bidrag som följer ersättningsplanen för a-kassan. Detta innebär, om du deltar i ett Arbetsförmedlingens program på heltid, att du får en ersättning på mellan 320 och 680 kronor.
- Om du har nått dina maxdagar kan starta eget-bidraget maximalt uppgå till 65 % av din ersättningsplan.