Företagsnamnet – din firmas ansikte
När du ska överväga vilket företagsnamn du ska välja, finns det några viktiga saker man ska tänka på. Först och främst så ska du tänka på att ett företagsnamn kommer du förhoppningsvis leva med i många år framöver. Det ska dessutom representera dig och dina tjänster eller produkter på ett bra sätt.
Det kan vara en god idé att bolla dina idéer med en företagscoach eller någon annan med insikt och kunskaper i ämnet, innan du bestämmer dig för vad du ska döpa ditt företag till. För att det ska bli godkänt av Bolagsverket så får det inte vara möjligt att förväxla namnet med andra företagsnamn eller varumärken. Namnet ska representera den verksamhet du bedriver och måste vara passande till verksamheten. Namnet får inte heller på något sätt kränka upphovsrättslagen.
Hitta ett passande företagsnamn
Vanliga exempel på företagsnamn är personnamn och geografiska namn från där verksamheten bedrivs, t.ex Brobergs Motor Aktiebolag eller Ronneby IT Aktiebolag. Vanligt är också initialer på namn eller ett påhittat namn som passar verksamheten. När man ska välja namn så kan det vara en bra idé att välja namnet med ett fokus på vad kunden får ut av varumärket då det med större chans lockar till sig fler kunder. Det kan också vara bra att välja ett namn som låter fyndigt och som lätt fastnar i minnet. Vidare får namnet gärna vara internationellt, om det skulle bli så att du utökar din verksamhet längre fram. Att hitta ett namn som är enkelt att komma ihåg och som är enkelt att säga ger företagsägaren en stor skjuts framåt.
Tänk bara på, framför allt om du tror eller hoppas att din firma ska expandera utomlands, att det finns en likhet mellan bra företagsnamn och fula ord på många språk. I båda fallen rör det sig ofta om korta och snärtiga ord, som är lätta att uttala. Det finns speciella ordböcker som samlar fula ord, men ofta kan det räcka med att googla det tilltänkta företagsnamnet.
Företagsnamn och logotyp
För vissa företag är logotypen lika viktig som företagsnamnet. Det är svårt att tänka sig företag som Nike, Ferrari eller Kungsörnen utan deras logotyper. Om du däremot har en firma som reparerar båtmotorer är kanske loggan mindre viktig.
Om du är verksam i en bransch där loggan är viktig, då bör du också lägga ned extra omsorg på den. Har du inte själv de nödvändiga kunskaperna i grafisk design kan du ta hjälp av en designer. Vara dig du gör arbetet själv, eller anlitar någon för att göra det, bör du tänka på följande:
- Ledorden vid framtagandet av logotyp, som vid all grafisk design, är att loggan ska särskilja, profilera och identifiera
- Välj en design som kommer att stå sig länge. Att byta logga innebär att byta budskap till omvärlden, och det kan ta tid för kunderna att vänja sig. Bäst är därför att undvika detta helt och hållet.
- Haka inte på trenderna i branschen. Genom att avstå från element som speglingar och pratbubblor kommer ditt företags logotyp att sticka ut än mer.
- Om du hoppas kunna sälja din verksamhet i framtiden kan en genomtänkt profil, där logotypen ju ingår, höja värdet på företaget.
- Logotypen kommer sällan att synas ensam. Den samspelar med företagets namn, miljön där den syns, de anställdas arbetskläder, med mera. Om en kund inne på Stadium plötsligt glömmer bort var hen är, kommer hen snabbt att kunna inse det, utan att behöva se en enda logga. Hela miljön inne på ett Stadium-varuhus är designad, och allting samspelar. Oavsett hur litet ditt företag är bör ni välja åtminstone ett typsnitt och en grafisk profil när ni också väljer en logo.