Sammanfattning

  • Ett bra företagsnamn ska representera företaget, och dess tjänster eller produkter, på ett bra sätt.
  • Det kan underlätta att ta hjälp av en företagscoach för att ta fram ett bra företagsnamn.
  • Logotypen är viktig i många branscher, och ska samspela med företagsnamnet.
  • Företagsnamn kan registreras hos Bolagsverket, vilket innebär att de skyddas så att de inte kan användas av andra.

Företagsnamnet – din firmas ansikte

FöretagsnamnNär du ska överväga vilket företagsnamn du ska välja, finns det några viktiga saker man ska tänka på. Först och främst så ska du tänka på att ett företagsnamn kommer du förhoppningsvis leva med i många år framöver. Det ska dessutom representera dig och dina tjänster eller produkter på ett bra sätt.

Det kan vara en god idé att bolla dina idéer med en företagscoach eller någon annan med insikt och kunskaper i ämnet, innan du bestämmer dig för vad du ska döpa ditt företag till. För att det ska bli godkänt av Bolagsverket så får det inte vara möjligt att förväxla namnet med andra företagsnamn eller varumärken. Namnet ska representera den verksamhet du bedriver och måste vara passande till verksamheten. Namnet får inte heller på något sätt kränka upphovsrättslagen.

Hitta ett passande företagsnamn

Vanliga exempel på företagsnamn är personnamn och geografiska namn från där verksamheten bedrivs, t.ex Brobergs Motor Aktiebolag eller Ronneby IT Aktiebolag. Vanligt är också initialer på namn eller ett påhittat namn som passar verksamheten. När man ska välja namn så kan det vara en bra idé att välja namnet med ett fokus på vad kunden får ut av varumärket då det med större chans lockar till sig fler kunder. Det kan också vara bra att välja ett namn som låter fyndigt och som lätt fastnar i minnet. Vidare får namnet gärna vara internationellt, om det skulle bli så att du utökar din verksamhet längre fram. Att hitta ett namn som är enkelt att komma ihåg och som är enkelt att säga ger företagsägaren en stor skjuts framåt.

Tänk bara på, framför allt om du tror eller hoppas att din firma ska expandera utomlands, att det finns en likhet mellan bra företagsnamn och fula ord på många språk. I båda fallen rör det sig ofta om korta och snärtiga ord, som är lätta att uttala. Det finns speciella ordböcker som samlar fula ord, men ofta kan det räcka med att googla det tilltänkta företagsnamnet.

Företagsnamn och logotyp

För vissa företag är logotypen lika viktig som företagsnamnet. Det är svårt att tänka sig företag som Nike, Ferrari eller Kungsörnen utan deras logotyper. Om du däremot har en firma som reparerar båtmotorer är kanske loggan mindre viktig.

Om du är verksam i en bransch där loggan är viktig, då bör du också lägga ned extra omsorg på den. Har du inte själv de nödvändiga kunskaperna i grafisk design kan du ta hjälp av en designer. Vara dig du gör arbetet själv, eller anlitar någon för att göra det, bör du tänka på följande:Audi logo

  • Ledorden vid framtagandet av logotyp, som vid all grafisk design, är att loggan ska särskilja, profilera och identifiera
  • Välj en design som kommer att stå sig länge. Att byta logga innebär att byta budskap till omvärlden, och det kan ta tid för kunderna att vänja sig. Bäst är därför att undvika detta helt och hållet.
  • Haka inte på trenderna i branschen. Genom att avstå från element som speglingar och pratbubblor kommer ditt företags logotyp att sticka ut än mer.
  • Om du hoppas kunna sälja din verksamhet i framtiden kan en genomtänkt profil, där logotypen ju ingår, höja värdet på företaget.
  • Logotypen kommer sällan att synas ensam. Den samspelar med företagets namn, miljön där den syns, de anställdas arbetskläder, med mera. Om en kund inne på Stadium plötsligt glömmer bort var hen är, kommer hen snabbt att kunna inse det, utan att behöva se en enda logga. Hela miljön inne på ett Stadium-varuhus är designad, och allting samspelar. Oavsett hur litet ditt företag är bör ni välja åtminstone ett typsnitt och en grafisk profil när ni också väljer en logo.
Frågor och svar

Är mitt företagsnamn ledigt?

Man kan från Bolagsverket beställa en förhandsgranskning av företagsnamn för att kontrollera om det är ledigt eller om det redan finns registreringar som riskerar namnvalet. När du har skickat in ditt förslag på företagsnamn så får du ett skydd som räknas från den dag du skickar in namnförslaget till Bolagsverket så att ingen annan kan ta det därefter.

Varför ska jag registrera mitt företagsnamn?

Om du registrerar ditt företagsnamn hos Bolagsverket blir det skyddat, vilket innebär att någon annan inte kan döpa sitt företag till samma sak. Vilket skydd ditt företagsnamn får beror på vilken typ av företag det rör sig om. Om det rör sig om ett aktiebolag eller en ekonomisk förening skyddas företagsnamnet i hela landet. Om det rör sig om en annan företagsform skyddas företagsnamnet i det län där företaget är verksamt.

Hur registrerar man ett företagsnamn?

När du har skickat in ditt förslag på företagsnamn så kontrollerar Bolagsverket att det inte kolliderar med andra registrerade företag, föreningar eller varumärken som de fått in. När ditt namnförslag är granskat och det är ledigt så registreras ditt företag hos Bolagsverket.

Kan man ändra företagsnamn?

Bolagsverket har aldrig något bindande förhandsbesked om ett förslag på företagsnamn. Man kan alltså utan problem ändra eller byta namn helt på sin verksamhet när man önskar göra detta. Detta passar bra för företag som t.ex växer och behöver byta till ett mer internationellt namn.

Hur ändrar man företagsnamn?

Om man vill byta företagsnamn så anmäler man sin ändring hos verksamt.se och därefter så granskas och bedöms det nya namnförslaget inom en vecka av Bolagsverket. Detta kan man enkelt skicka in både elektroniskt på hemsidan eller skriftligen. När det nya namnet är godkänt så registreras detta.

Vad kostar det att registrera ett företagsnamn?

När du ska registrera ett företag på Bolagsverket så betalar du denna avgift när du skickar in ditt namnförslag. Bolagsverket kommer att börja granska ditt ärende så snart avgiften är inbetald. Att registrera ett Aktiebolag på Bolagsverket kostar 1900 SEK via e-tjänst och 2200 SEK via blankett.