Sammanfattning

 • F-skatt är den skatt som betalas av en företagare.
 • Om du vill starta ett företag ska du ansöka om F-skatt hos Skatteverket.
 • Att betala F-skatt innebär att man betalar sina sociala avgifter själv.
 • Den som både driver ett företag och är anställd betalar s.k. FA-skatt.

F-skatt betalas av företagare

F-skatt är den skatt som betalas av den som har ett företag. I denna skatt ingår de sociala avgifterna. Ansökan om att betala F-skatt görs till Skatteverket.

Om du säger upp dig från jobbet för att starta eget företag övergår du från A-skatt, det vill säga anställningsskatt till företagsskatt, i folkmun kallat F-skatt. Företagsskattsedel indikerar att du inte längre är anställd utan driver verksamhet i egen regi. Det innebär också att du själv är ansvarig för att redovisa och betala in skatt och sociala avgifter. Så länge du är anställd drar arbetsgivaren av för skatt och sociala avgifter, men när man blir egen företagare tar man över ansvaret för detta och får själv se till att det blir gjort samt att det blir gjort i rätt tid. I den skatt som en person med f-skattsedel betalar ingår även momsen. Här kan man välja att redovisa momsen varje månad eller en gång per kvartal.

F-skatt och FA-skattF-skatt

Att starta ett företag innebär dock för det mesta inte att du måste säga upp dig, och det kan vara bra att börja i liten skala, exempelvis gå ned till deltid och driva sitt företag på deltid.

Du kan välja mellan att betala F-skatt eller FA-skatt. Det som skiljer de olika skattsedlarna åt är att om du har F-skattsedel kan du enbart arbeta som egen företagare, det vill säga inte vara anställd hos en arbetsgivare, medan du med FA-skattsedel kan välja om du vill fakturera en uppdragsgivare eller vara anställd hos kunden.

Skatteverket rekommenderar ofta en FA-skattsedel till blivande företagare eftersom man då har möjlighet att ta till exempel en tim-. hel- eller deltidsanställning de perioder som uppdragen i företaget ligger på en låg, eller i värsta fall obefintlig, nivå. Att ha FA-skattsedel och kunna arbeta som anställd är även en fördel rent skattemässigt. Det är klokt att fundera igenom vilken typ av skattsedel du vill ha innan du ansöker om F- eller FA-skatt.

Så gör du för att ansöka om F-skatt

Ansökan om att betala F-skatt eller FA-skatt ska göras till Skatteverket. Det enklaste sättet att göra detta är att logga in med e-legitimation på Verksamt.se, och sedan välja tjänsten Registrera företag. Det går också att använda Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620).

F-skatt

Bild skapad av wikipedia-användaren Klokskap. Licens: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

För att bli godkänd för F-skatt måste din verksamhet bedömas uppfylla tre kriterier. Dessa är:

 1. Verksamheten ska vara självständig.
 2. Verksamheten ska ha vinststyfte.
 3. Verksamheten ska vara varaktig.

Det finns också några negativa kriterier. För att du ska bli godkänd ska du inte:

 1. Har brustit i redovisning eller betalning av skatt, mer än i obetydlig omfattning.
 2. Ha näringsförbud.
 3. Vara försatt i konkurs.
 4. Ha missbrukat ett tidigare godkännande för F-skatt eller FA-skatt.

När du har blivit godkänd för F- eller FA-skatt behöver de som anlitar ditt företag inte betala in sociala avgifter, det som skulle ha ingått i arbetsuppgifterna om det hade rört sig om en anställning. Du får ett registerutdrag från Skatteverket som visar att du blivit godkänd. Du hittar det på Mina sidor på myndighetens webbplats, och där kan du också skriva ut ett eget intyg. Skatteverket rekommenderar att du skriver på offerter och på avtal som upprättas med kunder att din firma är godkänd för F-skatt, och att du också skriver det på fakturor som skickas till kunder.

Kanske har du drivit ett företag på heltid en tid, och sedan blir du erbjuden ett deltidsarbete som du tycker är lockande. Om du vill fortsätta att driva ditt företag på deltid kan du ansöka om ändring från F-skatt till FA-skatt. Detta kan göras via Skatteverkets E-tjänst, eller med blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639). När du gör en ändring av den här typen ska du för det mesta också lämna en preliminär inkomstdeklaration. Även detta kan göras via Skatteverkets sajt.

Räkna ut din F-skatt

Hur mycket du ska betala i skatt när du startar en egen firma bestäms av flera faktorer, däribland följande:

 • Ålder – pensionärer betalar lägre egenavgifter.
 • Inkomst – gäller för dig som betalar FA-skatt. Ju högre inkomst du har från din anställning, desto högre marginalskatt kan du få betala.
 • Din förväntade vinst – ju högre vinst, desto högre skatt kommer du att få betala.

På sajten verksamt.se finns ett verktyg för att räkna ut sin premliminära F- eller FA-skatt. Du hittar verktyget här.

Frågor och svar om F-skatt

Hur ansöker jag om F-skatt?

När du har bestämt dig för att starta eget företag ansöker du om F-skatt hos Skatteverket. Du kan använda dig av Skatteverkets hemsida eller via sajten verksamt.se som drivs av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket samt Tillväxtverket. På sajten finns information och e-tjänster som kan hjälpa och underlätta för blivande företagare.

När måste man ha F-skatt?

Om man inte är anställd av ett företag och arbetar på uppdragsbasis, i vissa fall kallat frilansarbete, måste man ha F-skatt för att arbeta lagligt. Då fakturerar man sin kund för det arbete som utförts och betalar själv in skatt och sociala avgifter.

När kommer återbäringen när man har F-skatt?

När man driver egen verksamhet och har F-skattsedel ser skatteåret lite annorlunda ut än när man är anställd. Det finns särskilda deklarationsregler och dessa skiljer sig åt beroende på vilken typ av företagsform du har valt. Detta gör också att skatteåterbäringen kommer i mitten av december.

Vad krävs för att få registera F-skatt?

Det ställs inte så många krav för att du ska kunna registrera F-skattsedel. Kraven som ställs är att du driver eller avser att driva näringsverksamhet, det vill säga aktiebolag, enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller bostadsrättsförening. Dessutom måste du ha lämnat in din inkomstdeklaration och betalat dina avgifter samt skatter till Skatteverket.

Vad kostar f-skatt?

Det kostar ingenting att ansöka om eller bli godkänd för F-skattsedel. Behöver du hjälp med uppgifterna i din ansökan vänder du dig enklast till Skatteverket vars handläggare kan guida dig rätt. Väljer du att registrera ett företagsnamn, inget krav, tillkommer en kostnad för detta hos Bolagsverket.