Funderar du på att starta enskild firma? Känns det krångligt och svårt att få koll på hur det fungerar? Inga problem, vi reder ut alla frågetecken. En enskild firma är en företagsform där ägaren har personligt ansvar för alla företagets eventuella skulder. En enskild firmas organisationsnummer är detsamma som ägarens personnummer och ägaren kallas egenföretagare. Precis som med andra företag är ägaren tvungen att bokföra sina affärer. Detta innebär att sådant som inköp och utgifter ska noteras och sammanställas. Det finns inget krav på att använda sig av en revisor men om företaget har omfattande affärer kan det vara lämpligt att använda sig av ett proffs så att allt blir rätt. Detta är speciellt viktigt när det är dags att deklarera.Entreprenör med enskild firma

När det gäller en enskild firma är det inte företaget i sig som lämnar in deklarationen utan det är ägaren. Det är därför också ägaren som beskattas för hela vinsten men det finns möjligheter att minska skatten precis som ett aktiebolag kan göra. För den som vill starta enskild firma gäller det att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. I det läget kommer du nämligen inte att beviljas nödvändig skattesedel. Nämnda skattesedel ansöker du om hos Skatteverket. Beroende på vilken sorts verksamhet som ska bedrivas kan du behöva göra en anmälan till Bolagsverket. Som en enskild näringsidkare får du anställa arbetare men de flesta undviker det då ägaren blir den som ansvarar för arbetsskador, förlorad arbetstid vid eventuell sjukdom, anställningsskydd med mera.

Hur registrerar man enskild firma?

Som tidigare nämnts måste du först ansöka om en F-skattesedel från Skatteverket. Det är sedan inte ett tvång att registrera dig hos Bolagsverket, det beror helt på vilken sorts verksamhet du ska bedriva. För att få namnskydd i ditt län är dock en anmälan till Bolagsverket nödvändig.

Vad kostar det att registerera enskild firma?

Att ansöka och beviljas en F-skattsedel är helt gratis. Om du måste eller väljer att registrera din firma hos Bolagsverket får du räkna med en avgift. I skrivande stund ligger den avgiften på 1200 kronor om du gör registreringen via blankett. Om du istället loggar in och registrerar den via nätet kostar det 900 kronor.

Vem kan starta enskild firma?

Alla som är skrivna i Sverige och har ett svenskt personnummer kan starta en enskild firma men det finns naturligtvis undantag. Som vi var inne på tidigare måste du vara fri från betalningsanmärkningar och skulder för att beviljas en F-skattesedel. Är du ägare i handelsbolag eller kommanditbolag får du inte heller starta en enskild firma.

Hur deklarerar man i enskild firma?

Som ägare är det du som lämnar in deklarationen för ditt företag. Det är här bokföringen kommer till användning så att du kan deklarera korrekta utgifter och inkomster. Det finns vissa avdrag du kan göra och skattelättnader du kan få beroende på vilken verksamhet du bedriver och hur dina inkomster och utgifter ser ut.

Är enskild firma ett företag?

Det korta svaret är ja. En enskild firma är en företagsform precis som handelsbolag och aktiebolag är företagsformer. Skillnaden ligger i just ägandet. Inom andra företag är ägaren och företaget två separata entiteter men som en ägare av en enskild firma är du ansvarig för företagets skulder.