Funderar du på att starta ett företag inom den närmaste tiden? Då kan det vara en bra idé att titta på konjunkturen i olika branscher.
Riksbanken publicerade nyligen sin företagsundersökning för maj 2019. Underrubriken är talande, den lyder Högkonjunkturen dämpas långsamt men handelskonflikterna oroar. Undersökningarna görs regelbundet för att förse Riksbanken med beslutsunderlag i penningpolitiken. Syftet är att få information om hus företagen uppfattar konjunkturen. Banken skickar också med en brasklapp om att urvalet i undersökningarna inte är representativt för näringslivet som helhet. Trots det kan rapporten ge matnyttig information för den som står i begrepp att starta ett företag.
Några av de frågor som företagsundersökningen gör en ansats att besvara är:
- I vilka branscher minskar efterfrågan?
- På vilka marknader minskar efterfrågan?
- Vilken typ av personal är svårast att rekrytera?
Tillgång på arbetskraft
Det är svårt att hitta erfaren personal, nästan oavsett vilken bransch företaget befinner sig i. Några av de yrkeskategorier där det är extra svårt är:
- IT-personal
- Ingenjörer
- Ekonomer
- Projektledare
Överlag finns dock ingen brist på arbetskraft. Den osäkra konjunkturen gör samtidigt att många företag är försiktiga med att nyanställa, framför allt inom funktioner som ekonomi, HR och inköp.
Priser och efterfrågan
En del företag som exporterar till utlandet upplever att efterfrågan har minskat i Europa och Asien, andra rapporterar ingen sådan minskning. De som säljer till USA rapporterar inte någon minskning i efterfrågan, och inte heller de företag som säljer mycket till Storbritannien. Detta kan bero på osäkerheten inför Brexit, som kan göra att brittiska företag väljer att fylla på sina lager innan tullar och importrestriktioner träder i kraft. Efterfrågan från Tyskland, Frankrike och Italien utvecklas däremot svagt. I östra Europa är efterfrågan å andra sidan starkare.
Förutom Brexit påverkas också synen på handel med utlandet av relationerna mellan USA och Kina, eftersom denna relation anses vara central för den globala konjunkturen.
Företag som exporterar till utlandet uppger i undersökningen att den svaga växelkursen ger dem högre vinster, men att det samtidigt är svårt att planera långsiktigt när valutan inte är stabil och förutsägbar. Svag krona gör också att importerande företags marginaler minskar, eftersom de inte kan höja sina priser. Många handelsföretag har dock svarat att nettoeffekten av räntepolitiken och den svaga kronan är positiv. Lång högkonjunktur, köpstarka hushåll och höga försäljningssiffror kompenserar för svag valuta och ökade kostnader för inköp. I branscher där konkurrensen är hög, framför allt i konsumentnära sektorer, är företagen försiktiga med att höja priserna. Det är dock få företag som inte höjer sina priser när kostnaderna stiger.
Efterfrågan i olika branscher
Att driva ett byggföretag är fortfarande lönsamt, men mindre lönsamt i Stockholm än tidigare. När byggandet i huvudstaden minskar väljer många byggbolag att ta uppdrag i andra delar av landet, där det är större efterfrågan på byggande. Samtidigt som det byggs färre bostäder byggs fler offentliga byggnader.
För bemanningsföretagen nåddes en topp förra året, och nu ser det lite sämre ut. Samtidigt öppnar sig en möjlighet för dem att tillhandahålla personal när företagen tvekar inför att anställa.
Däremot är det goda tider för transportföretagen, vilket säkert delvis kan förklaras av att e-handeln är fortsatt stark. E-handeln har dock inte konkurrerat ut detaljhandeln, där konjunkturen fortsatt upplevs vara god. De som är mest positiva är dock de företag som har en lågprisprofil. Att konjunkturen fortsatt är god, vilket delvis kan förklaras av de låga räntorna, innebär dock också att daligvaruhandeln förlorar en del kunder till restaurangerna. Den enes bröd, den andres död, brukar det ju heta, men läget är långt ifrån så allvarligt.
Slutord
Ska rapporten sammanfattas blir det att konjunkturen fortfarande är “bättre än normalt”, men att den inte är lika god som vid början av året. Många oroar sig för vad höjda räntor skulle få för konsekvenser.
Vad innebär detta för aspirerande entreprenörer? När företagen blir mer pessimistiska blir de mindre benägna att anställa. Då ökar efterfrågan på bemanningsföretag. Inom handeln ser det också fortsatt positivt ut, även om det verkar gå bäst inom lågprissegmentet. Att importera är dock dyrt, och huruvida det är lönsamt att sälja till utlandet beror till stor del på vilket eller vilka länder som utgör exportmarknaden.
Hela rapporten finns att läsa på Riksbankens webbplats.