Att använda sig av crowdfunding kan vara ett bra sätt att finansiera en affärsidé. Men det är inte alla som lyckas, och det kan vara viktigt att belysa även nackdelarna med denna finansieringsform. Därför har vi skrivit denna artikel.
Crowdfunding är ett ämne som har behandlats tidigare här på Attstarta, och också i många andra medier. Det är dock framgångarna som uppmärksammas, inte bakslagen. För faktum är att långt ifrån alla som försöker finansiera sina idéer genom crowdfunding får in tillräckligt med pengar. Det finns flera skäl till detta.
1. Sajten har begränsad räckvidd.
Den som vill finansiera sin affärsidé via crowdfunding har minst 13 sajter att välja mellan, både svenska och internationella, och med olika inriktning. Men att utbudet av sajter är så stort är inte enbart en fördel. När crowdfundingvärlden är så fragmenterad blir det också svårare att nå ut.
Även på de stora sajterna, och med en produkt som har en global marknad, får du vara glad om du får ungefär 50 unika besökare per dag. Endast en bråkdel av dessa kommer sedan att välja att investera i din affärsidé. Det betyder inte att du ska avstå från att försöka, men det är viktigt att känna till.
2. Investerare uppvisar ett flockbeteende
Alla vill vara delaktiga i en succé. Det innebär att folk kommer att vara mer villiga att investera i en affärsidé som många andra redan har investerat i. Det handlar naturligtvis delvis om att de vill ha en hög sannolikhet för att projektet ska realiseras, men också om att människor är flockdjur, och gör som andra redan har gjort.
Oavsett hur bra din affärsidé är kommer du inte att lyckas om du inte kommer upp i en kritisk massa av investerare. För att göra det måste du första attrahera några stycken. Ett sätt att uppnå detta kan vara att ge de första investerarna en rabatt.
3. Marknadsföring tär på kapitalet
En crowdfundingkampanj kostar pengar, framför allt om du vill gå via sajtens egna marknadsföringskanaler, exempelvis nyhetsbrev. Det innebär att ni riskerar att göra av med mer pengar än ni får in. Bäst är om ni har någon som kan sköta er marknadsföring, och har tidigare erfarenhet av marknadsföring via mejl och sociala medier.
Om ni ändå vill använda er av sajtens egen marknadsföring, var inte rädda för att pruta. Många sajter anordnar pitchevent, med goda marginaler, och där brukar det gå att förhandla ned priset en aning.
4. Er idé passar inte för crowdfunding
Crowdfunding passar bäst för produktutveckling där det finns väl definierade projektplaner och tidsramar. Då vet investerarna vad de kan förvänta sig. Dessutom är det en stor fördel, för att skära genom bruset, om produkten engagerar och skapar intresse.
Många kända författare och journalister, som har en stor följarskara i sociala medier, har snabbt kunnat få ihop tillräckligt med kapital när de aviserat crowdfundingprojekt för att skriva böcker. Om du däremot vill lansera en tjänst kan det vara svårare att få investerare att förstå dess storhet, när den ska presenteras online.
Passar inte crowdfunding för ditt projekt? Det finns flera andra sätt att hitta finansiering. Några av dem listar vi här.