Har de bästa entreprenörerna högre iq än andra? Drivs de av revanschlusta? Har de haft en tuff barndom? En ny studie visar att svaret på samtliga dessa frågor är nej. Men det finns andra saker som utmärker en entreprenör.
Det finns många uppfattningar om entreprenörer. Vissa av dessa stämmer, medan andra inte gör det. Det finns exempelvis en uppfattning om att entreprenörer är intelligentare, mer drivna och mer benägna att ta risker än människor i gemen, och att denna skillnad grundar sig på erfarenheter i barndomen. Nyligen genomfördes dock en studie som punkterar en hel del av dessa myter.
Projekt Dali, som är namnet på studien, gjordes på initiativ av inkubatorerna Umeå Biotech Incubator (UBI) och Stockholm Innovation & Growth (Sting). Intervjuer och tester genomfördes med 18 entreprenörer som haft en avgörande roll i att bygga minst ett företag, som efter sin produktlansering omsatt antingen 20 miljoner kronor (eller mer) inom fem år, eller 100 miljoner inom tio år. 83 procent av entreprenörerna var eller hade varit vd. 61 procent hade hade högskoleutbildning, och 28 procent hade forskningsbakgrund. 17 procent av de som deltog i studien var kvinnor. De 18 entreprenörerna fick genomgå fyra tester, närmare bestämt två personlighetstest och två intelligenstest.
Vad visar studien?
Den klassiska entreprenören, så som många uppfattar denna, har hög IQ, drivs av revanschlusta efter en jobbig barndom, och är en typisk vinnarskalle. Studien visar dock att denna entreprenör inte existerar i verkligheten: verklighetens framgångsrika entreprenörer kommer från många olika bakgrunder.
Studien visar dock också att det finns vissa gemensamma drag hos de framgångsrika entreprenörerna.
- De är ödmjuka och inser sina egna begränsningar.
- De har god självinsikt, och är duktiga på att bygga team.
- De är duktiga på strategiskt och kreativt tänkande.
- De är duktiga på att behålla fokus på sitt mål, samtidigt som de tar sig an de hinder som dyker upp längs vägen.
- De vet vad som ger ökad kundnytta.
En intressant sak studien visade är att entreprenörer inte är bara är ödmjuka, de har till och med en tendens att underskatta sig själva en aning. En skicklig entreprenör är med andra ord inte någon Percy Nilegård-typ, som alltid framhäver sig själv och ständigt ger sig in på nya områden, i tron att den överlägsna intelligensen och affärssinnet ska leda rätt. Det finns säkert sådana entreprenörer också, men det är inte de som blir framgångsrika.
Vad kan jag lära mig av studien?
En slutsats av studien är att det är bättre med ett riktigt bra team, och en halvbra idé, än tvärtom. Ett bra team kan nämligen förvalta idén och förbättra den. Därför är det viktigt att prioritera byggandet av teamet.
Slutligen en liten brasklapp: eftersom studien enbart omfattar 18 respondenter är dess resultat inte statistiskt säkerställda. Sting och Umeå Biotech Conductor har dock planer för att göra en liknande, mer omfattande studie, för att kunna analysera resultatet statistiskt.
Studien har heller inte gjorts med en kontrollgrupp, delvis eftersom det är svårt att hitta personer som vill ingå i denna grupp av “misslyckade” entreprenörer. Vissa av de tester som gjordes på entreprenörerna i studien har dock också gjorts på stora populationer, vilket innebär att dessa kan tjäna som kontrollgrupper för just de testerna.