Om du precis har startat ett företag, eller är på väg att göra det, är kanske inte HR det första du tänker på. Men så fort du anställer din första medarbetare blir frågor om personalens välmående och utveckling aktuella. Det betyder dock inte att du måste anlita en HR-ansvarig direkt.
HR, som även på svenska är ett vanligt uttryck, står för human resources. Det handlar om att ta hand om verksamhetens viktigaste resurs, som är medarbetarna. Fyra punkter är extra viktiga.
1. Rekrytering och retention
För att ditt företag ska kunna växa är det viktigt att du kan hitta och behålla talanger. För att personalen ska vilja vara kvar är det viktigt att de får möjlighet att växa. Det är å andra sidan lättare sagt än gjort. Det är viktigt att lyssna på medarbetarna, och lära känna dem, så att du blir bekant med vilka styrkor de har, och hur dessa styrkor kan användas i verksamheten. Det är också viktigt att de anställda kan förkovra sig. Ta därför reda på vilka utbildningar de vill gå.
I denna punkt ingår att löpande ha medarbetar- och utvecklingssamtal, för att sätta upp mål och sedan följa upp dessa. Det tar en hel del tid i anspråk, men resultatet dessa samtal ger gör att de är värda det.
2. Transparens
I stora organisationer, som har många anställda och inte arbetat proaktivt med HR under lång tid, saknas ofta transparens kring kriterierna för lönesättning. Det skapar osäkerhet och frustration, då många anställda upplever att deras kollegor får högre lön trots att de arbetar mindre.
För att undvika att denna situation uppstår är det viktigt att du etablerar transparens från början, där det klart etableras vad lönesättningen baseras på, och vad de anställda kan göra för att höja sin lön.
3. Arbetsmiljö och kultur
Att lära känna dina anställda handlar inte bara om hur de vill utvecklas, utan också om att säkerställa att de känner sig bekväma på arbetsplatsen. Det är medarbetarna som tillsammans skapar företagskulturen. Därför är det viktigt att arrangera evenemang som skapar en bra gemenskap.
4. Effektivisera processerna
Precis som det underlättar att sköta löner och fakturor med ett molnbaserat system frigör du tid och minskar risken för fel om du väljer ett digitalt, molnbaserat system för att sköta företagets HR. Systemet kan exempelvis:
- Hantera företagets semesterlista
- Lagra och dela dokument i överensstämmelse med GDPR.
- Hålla koll på lediga dagar och frånvaro.
Finns det några nackdelar?
Om du är en entreprenörssjäl kanske du tycker att det verkar väldigt tråkigt att lägga tid på strukturerad onboarding, lönekartläggningar och rutiner för att förebygga kränkande särbehandling. HR-arbete kan kännas som en bromskloss när du vill bygga ett rörligt, snabbväxande företag. Om du bara erbjuder löner och förmåner som ligger över kollektivavtalsnivån borde väl alla vara glada och nöjda?
Tyvärr är det inte så enkelt, vilket inte minst punkt 2 och 3 ovan visar. Genom att arbeta proaktivt med HR från början – helst redan innan du står i begrepp att anställa – skapar du en transparens och företagskultur som ger ett företag som inte bara växer, utan också behåller anställda och blir livskraftigt.