500 000 svenskar har sin huvudsakliga sysselsättning i ett eget företag. Hur ser de på sitt företagande, och vad får de ut av det? För att få svar på dessa frågor har organisationen Företagarna, tillsammans med sociologiska institutionen vid Umeå universitet, genomför en undersökning om svenska småföretagares välbefinnande.
Svaren visar att de svenska företagarna generellt är nöjda med sina liv – mer nöjda än de som är anställda. I undersökningen framgår att detta framför allt beror på följande:
- Frihet att bestämma själv över sitt arbete.
- Engagemanget i det egna företaget.
- Frihet att disponera sin tid.
Går vi in mer i detalj i rapporten ser vi att företagarna i Sverige generellt mår bra, och att de mår bättre på fritiden än på jobbet. Det finns ingen skillnad mellan könen, men däremot mellan åldersgrupper: äldre företagare mår bättre än yngre. Kanske hänger detta ihop med att ett företag som drivits ett tag oftare är lönsamt. De företagare vars företag gick med vinst det senaste året är mer tillfreds med livet, vilket nog knappast förvånar någon. Som vi tidigare har skrivit om är det också vanligare att äldre startar företag än att yngre gör det.
Generellt är svenska företagare nöjda med sitt företagande, och allra mest nöjda är de när de har kontakt med sina kunder, och får ägna sig åt sin kärnverksamhet.
Vad kan förbättras?
Livet som företagare är inte alltid en dans på rosor, och det finns mycket som kan förbättras när det kommer till småföretagarnas situation. En sådan sak är hälsan, som är den livsdomän företagarna i studien uppger att de är minst nöjda med. Troligen hänger detta samman med att många företagare arbetar många timmar per vecka. De som jobbar mer än 40 timmar per vecka mår också lite sämre än de som inte arbetar lika mycket.
Omsättningen påverkar hälsan, på det sättet att de som driver företag med hög omsättning upplever en lägre autonomi och större tidspress. Samtidigt är de mer nöjda med sin ekonomi. Även att ha anställda verkar leda till mindre autonomi och större tidspress. Företagare som inte har några anställda mår bättre – både på jobbet och på fritiden, än de som har anställda. Detta är något av en varningsklocka för myndigheter och beslutsfattare, eftersom fyra av fem jobb skapas i små företag, och småföretagens anställda står för majoriteten av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner.
Företagarna i undersökningen uppger också att ju mer tid de lägger på administration och kontakt med myndigheter, desto sämre mår de. Troligen beror detta på att adminstration och myndighetskontakt tar tid från kärnverksamheten, som är den verksamhet företagarna brinner för.
Åtgärdsförslag
Det talas mycket om ohälsa i dessa dagar, men företagarnas ohälsa får sällan det medieutrymme den förtjänar, trots att den har stora återverkningar på samhällsekonomin. Att göra det lättare att driva ett företag, bl.a. genom att minska administrationsbördan, skulle inte bara göra att fler vågar ta steget att starta en egen verksamhet. Det skulle också innebära att dessa nystartade företag efter några år kan anställa.
För att det ska bli attraktivt att anställa måste dock den administrativa bördan förknippad med detta också minska. För samtidigt som många företagare upplever att administrationen som hör ihop med att ha anställda är tung, känner de stor glädje i kontakten med de anställda. Det är med andra ord många som gärna skulle anställa, om det bara var lite enklare.