Drömmer du om att grunda en startup. Kanske har du redan en affärsidé som du behöver slipa lite på. Eller så är det drömmen om att grunda ett dynamiskt företag som lockar. Här är några tips som ökar sannolikheten för att din startup blir framgångsrik.
- Identifiera ett verkligt problem
Många börjar med en idé, exempelvis en app, och försöker sedan hitta ett problem att applicera den på. Det är att börja i fel ände. Utgå istället ett problem, som du eller andra har identifierat, och försök hitta den bästa lösningen på detta problem. Om det är många som har samma problem är det troligt att din lösning kan bli en succé. Ett exempel är företaget Orkar inte, vars grundare Clay Onyango flyttade till Sverige från Kenya, och märkte att många svenskar sa just “jag orkar inte”. Hans företag, som hjälper till med många olika tjänster, är en lösning när man inte orkar. - Bygg ett bra team
Det är viktigt att skapa ett team som kompletterar dig, och där ni har ett bra samarbete sinsemellan. Se också till att avtal som samarbetsavtal och aktieägaravtal kommer på plats tidigt. Många avtal kan skrivas enkelt och snabbt utifrån mallar som finns på nätet. Det ni bör lägga extra omsorg på i avtalen är vad som händer om någon vill lämna företaget eller sälja sina aktier. Investerare vill också att det ska finnas tydliga avtal mellan företagets aktieägare. - Börja enkelt
Du behöver inte en massa pengar för att komma igång. Starta med en enkel hemsida, testa den på släkt och vänner, och låt dem komma med synpunkter. - Ge inte upp
Att skapa ett solitt bolag tar lång tid, och det är viktigt att vara medveten om detta. Det kommer att gå upp och ned, med tuffa perioder och lättare. Inställningen att det tar tid gör dock att det känns lättare under de krävande perioderna.
Ett problem som blev en startup
Inte sällan uppstår en affärsidé till följd av en dålig kundupplevelse. Ett exempel är Woilà, vars grundare köpte en skjorta i den nätbutik som hade det lägsta priset.
– Dagen efter köpet såg jag att samma skjorta sjunkit avsevärt i pris och blev ganska irriterad – alla känner nog igen känslan, säger Wilhelm Schenning och berättar att han sedan ringde butiken och redogjorde för sin belägenhet, varpå han utan problem fick tillbaka mellanskillnaden.
De stora e-handlarna justerar sina priser ofta, med hjälp av algoritmer och automatisering som tar hänsyn till bl.a. konkurrenternas priser. Prisgarantin har blivit ett viktigt vapen i konkurrensen – den som köpt en vara, och hittar den billigare någon annanstans, ska kunna få tillbaka mellanskillnaden. För detta krävs dock att kunden själv upptäcker prisskillnaden.
Tjänsten Woilà gör att den som köper någonting på nätet kan få tillbaka mellanskillnaden, i upp till 90 dagar, om priset sänks efter att köpet gjorts. Woilà hittar prisskillnaden åt kunden. Det är gratis för användaren att registrera sig, och företaget tjänar sina pengar på att ta 25 procent i provision på den intjänade mellanskillnaden. Även nätbutikerna ser fördelar med tjänsten, eftersom den ökar chansen för att kunderna ska återkomma. Dessutom minskar den returerna, som kostar onlinehandlarna pengar.
Woilà startades 2016, och tog tidigare i år in fem miljoner kronor i investeringar. En av de som tidigare skjutit till pengar är Jonas Bonde, grundare till Prisjakt.