Att starta företag är en process som omfattar många steg, och det är inte helt ovanligt att man som entreprenör glömmer bort något av dem. Detta gäller även om du som läser detta har startat företag tidigare, inte minst om du vill ge dig in i en ny bransch. Därför har vi sammanställt denna checklista, som kan vara till stor hjälp vid uppstarten av ditt företag.
1. Skriv en affärsplan
Genom att formulera en affärsplan svarar du på frågor som:
- Vad ska ditt företag arbeta med?
- Vilka kunder riktar du in dig på?
- Hur ska ditt företag nå kunderna?
- Hur ska företaget tjäna pengar på sina produkter eller tjänster?
Affärsplanen innehåller också en resultat- och likviditetsbudget, som visar de förväntade intäkterna och kostnaderna.
2. Ordna finansiering
Det finns många sätt att finansiera en affärsidé. Några exempel är eget kapital, affärsänglar, crowdfunding eller att helt enkelt ta ett banklån. Läs mer om olika sätt att finansiera din företagsstart här.
Att starta ett företag kräver en hel del pengar. Inköp ska göras, fakturor ska betalas, och du som entreprenör måste ha pengar att leva på den första tiden, innan verksamheten genererar ett överskott. Det är många som underskattar utgifternas storlek, och därför är det viktigt att lägga ned omsorg på sin resultat- och likviditetsbudget. Tänk också på att kommanditbolag och aktiebolag kräver ett startkapital.
3. Hitta ett namn
Företagsnamnet ska ge en bild av er verksamhet, och kan ge er en fördel i er marknadsföring. Samtidigt är det smart att välja ett namn som inte är alltför smalt, om du senare kommer att vilja bredda verksamheten. Använd google för att se om företagsnamnet är ledigt, och kontrollera hos Bolagsverket att namnet inte är upptaget. Registrera också domänen, även om det kommer att dröja innan verksamheten kommer igång. Annars kanske någon annan registrerar den, i hopp om att kunna sälja den dyrt till dig.
4. Välj bolagsform
I de flesta fall står valet mellan enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Vilken av dessa bolagsformer som är mest lämplig för din verksamhet beror på flera saker. Här kan du läsa mer om hur du bör tänka när du väljer mellan olika bolagsformer.
5. Registrera bolaget
Om du startar en enskild firma behöver du bara registrera den hos Skatteverket. Handelsbolag och aktiebolag ska förutom hos Skatteverket också registreras hos Bolagsverket.
6. Ansök om F-skatt
Som företagare ska du betala F-skatt, som är en skatt som innefattar de sociala avgifter din arbetsgivare hade betalat om du varit anställd. Att ansöka om F-skatt kostar ingenting. Om du ska starta en enskild firma behöver du i de flesta fall inte gör mer än att registrera firman och ansöka om F-skatt.
7. Skapa korrekt bokföring
Det är enklare att göra rätt från början än att först göra fel, och sedan behöva rätta till det. Det gäller inte minst bokföring. Alla företag är bokföringsskyldiga, och många väljer att ta hjälp av en redovisningsbyrå. Vare sig du vill sköta bokföringen på egen hand, eller anlita hjälp underlättar det om du har ett bra bokföringsprogram.
Det är svårt att ge några generella råd när det kommer till val av bokföringsprogram, eftersom utbudet är så stort idag. Programmen är anpassade för olika typer av företag, så se till att välja ett program som passar just er verksamhet. Om du planerar att utöka i framtiden kan det också vara en bra idé att välja ett program som kan byggas ut senare.
8. Välj betalningsmetod(er)
Att veta vad du ska sälja är en sak, att komma fram till det bästa sättet att ta betalt av kunderna är något helt annat. Många väljer att erbjuda flera olika betalningsmetoder. Det gör att du kan nå fler kunder, men innebär också en ökad administration, inte minst om det är svårt att få någon betalningsmetod att fungera tillsammans med din bokföring.
9. Ta reda på om du behöver något tillstånd
Många, men långt ifrån alla, verksamheter kräver någon form av tillstånd eller behörighet. Några exempel på dessa tillstånd är följande:
- Restaurang, café eller catering – tillstånd för livsmedelshantering, som söks hos den kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
- Servering av alkohol – tillstånd söks hos kommunen. Det går att söka tillstånd för enstaka tillfällen, eller för en längre period. För att beviljas tillstånd måste du kunna visa att dina personliga och ekonomiska förhållanden gör dig lämplig. Du måste också ha kunskap om den svenska alkohollagstiftningen.
- Pensionat eller hotell – tillstånd som söks hos polisen.
- Arbete med djur – länsstyrelsen ska godkänna de byggnader och lokaler som ska användas. Det krävs också att du visar att du har kunskap om hur djuren ska skötas.
- Handel med varor mot kontant betalning – krav på kassaregister och anmälan till Skatteverket.
- Handel med begagnade varor, eller vapen – ansök om tillstånd hos polisen.
- Import eller tillverkning av elektronikprodukter – ansök om tillstånd hos Naturvårdsverket.
- Finansiella tjänster – tillstånd från Finansinspektionen. Dessutom ska inkassoföretag kontrolleras av Datainspektionen.
- Revisionsbolag ska registreras och godkännas av Revisorsnämnden.
- Miljöfarlig verksamhet, som handel med kemikalier eller en bilskrot – kräver tillstånd från Länsstyrelsen eller kommunen.
Detta var bara en liten del av alla de olika tillstånd som kan behöva sökas i samband med företagsstart. På sajten Verksamt.se finns en e-tjänst för tillstånd. Vissa av tillstånden kan sökas direkt på sajten.
För många yrken krävs behörighet, auktorisation eller en särskild legitimation. Detta gäller läkare, veterinärer, fastighetsmäklare och revisorer. Det krävs även särskild behörighet för att renovera våtrum eller bedriva yrkestrafik.