Det är vanligare att pensionärer driver företag än att personer under 30 gör det. Det visar statistik från SCB och Småföretagarnas riksförbund, som presenterades i början av april.
Det kan finnas flera skäl till att driva ett företag som pensionär. Den som varit anställd hela sitt yrkesliv kan välja att fortsätta arbeta i eget företag, eller att göra en tidigare hobby till en verksamhet som dra in lite extrapengar. Men det finns också många som fortsätter att driva sitt företag helt enkelt för att de inte har hittat någon som kan ta över verksamheten.
Intresset för att driva företag har minskat bland de yngre, och denna minskning är tydligast i glesbygden. Redan idag är 70 procent av företagarna i mellersta Norrland över 50. Minskningen är dock kraftigast i Södermanlands län, även om registreringen av nya företag minskade i alla län, utom ett. Undantaget som bekräftar regeln är Västmanlands län, där ökade nyföretagandet med tio procent, jämfört med föregående år.
Aktiebolagen minskar
Inte bara minskar de ungas andel bland företagarna. Andelen aktiebolag minskar också bland de företag som faktiskt startas. Kanske hänger dessa två ihop.
Under 2017 minskade aktiebolagens andel av de nystartade företagen, för första gången på sju år. En anledning till minskningen kan vara att många gör bedömningen att vi går mot sämre tider. Att starta ett aktiebolag kräver som bekant ett aktiekapital om minst 50 000 kronor, och kanske är det färre som är villiga att satsa de pengarna när de fruktar en ny lågkonjunktur.
Att satsa på det egna företaget istället för på en karriär som anställd innebär alltid en risk. Den som är mellan 30 och 40, och har familj, är knappast villig att ta den risken, framför allt inte i ljuset av en eventuell kommande lågkonjunktur.
Det finns dock saker som pekar i motsatt riktning. Bland de unga som startar företag är konstnärlig och artistisk verksamhet, som musik och teater, vanligast. Detta är knappast branscher som kan betraktas som “säkra” i jämförelse med att starta ett bageri eller en städfirma. Å andra sidan kan det vara svårt att få en fast, eller för den delen en tidsbegränsad, anställning inom en konstnärlig bransch, och då kan det enda alternativet vara att starta ett eget företag, för att över huvud taget kunna arbeta inom branschen.
Andra branscher där det är vanligt att unga startar företag är: skönhetsvård, hårvård och programmering.
Företagen är viktiga
Små och medelstora företag står för fyra av fem av de jobb som skapas. En Sifoundersökning som beställts av Visma visar också att 31 procent av svenskarna drömmer om att starta företag, och att andelen är ännu högre bland unga i åldern 18 till 29 år. Där uppger 47 procent att de vill ha ett eget företag.
Att så många vill driva ett företag, men att så få gör det, tyder på att något inte står rätt till i den svenska företagspolitiken. Det måste bli lättare att starta och driva företag, samtidigt som trygghetssystemen måste reformeras så att de omfattar även entreprenörer. Troligen behövs också en ny företagsform, någonstans mellan enskild firma och aktiebolag, där den finansiella risken är begränsad men det inte krävs ett stort startkapital. 50 000 kronor är fortfarande mycket pengar, inte minst för många unga.