Om du planerar att anställa inom den närmaste tiden bör du vara beredd på att dina framtida anställda troligen kommer att ha bisysslor. I de allra flesta fall är detta inte något problem. Det finns dock vissa bissyslor som kan orsaka problem, och därför är det viktigt att du som arbetsgivare har en tydlig policy för detta. Helst bör policyn vara på plats innan du anställer någon.
Hur policyn ska se ut varierar beroende på i vilken bransch du är verksam. Oavsett bransch är det alltid samma frågor som ska ligga till grund för den. Dessa frågor är:
- Vilka bisysslor är okej?
- Vilka bisysslor kan innebära risker för företaget?
- Hur kan jag minska risken för icke godkända bisysslor?
- Har ni ett kollektivavtal som reglerar vilka bisysslor som är tillåtna?
Vilka bisysslor är riskfyllda?
Det går inte att sammanställa en uttömmande lista på bisysslor som är riskfyllda, eftersom det beror på hur verksamheten är organiserad, vilken bolagsform ni har, med mera. Tre stora utropstecken, som ni alltid ska vara försiktiga med, är dock följande:
- En anställd startar en konkurrerande verksamhet.
- En anställd sitter i styrelsen för ett bolag som är kund eller leverantör till din verksamhet.
- Bisysslorna tar mycket tid och/eller energi i anspråk.
- En anställd har en bisyssla som utförs under arbetstid.
För att undvika obehagliga överraskningar, eller risker kopplade till anställdas bisysslor, rekommenderas att du gör på följande sätt:
- Se till att ditt företag har en tydlig policy kring bisysslor.
- Ange vad som gäller beträffande bisysslor i anställningsavtalen. Skriv också in att kontroller kan förekomma.
- Följ upp anställdas och styrelseledamöters bisysslor. Ett bra tillfälle att göra detta är i samband med löne- och utvecklingssamtal.
Det är viktigt att följa upp att anställda och styrelseledamöter respekterar de regler som finns beträffande bisysslor. Många företag har policies för detta i sina anställningsavtal, men det är inte alla som gör kontroller.
Tips till dig som är anställd
Som anställd är det viktigt, även om det inte finns någon policy för bisysslor, att tänka över om bisysslor som du åtar dig är förenliga med din anställning. För att vara säker på att göra rätt är det viktigt att du tänker på följande:
- Läs igenom bolagets policy för bisysslor, om det finns en sådan.
- Om du funderar på att engagera dig i ett annat bolag, diskutera först saken med din närmaste chef.
- Om du börjar en ny anställning, och har bisysslor sedan tidigare, informera din chef om detta.
Om du är statligt anställd är reglerna för bisyssla hårdare än i den privata sektorn. Det gäller framför allt om du arbetar i rättsväsendet, eller med tillsyn på något sätt. Det är exempelvis inte tillåtet att undervisa i skatterätt, om man arbetar med taxering på länsstyrelsen.
Hur många timmar är bisyssla?
Det finns ingen tidsgräns för när något är, eller upphör att vara, en bisyssla. En bisyssla som tar få timmar i anspråk kan vara olämplig, medan en annan bisyssla som tar många timmar i anspråk kan vara helt oproblematisk. Så fort sysslan tar tid i anspråk är det dock en bisyssla.
Är studier en bisyssla?
I normalfallet är studier inte en bisyssla. Det är dock viktigt att vara medveten om att studier vid sidan om kan ta mycket tid i anspråk, vilket gör att tiden för återhämtning inte blir tillräcklig.
Vad klassas som bisyssla?
Allt som en anställd ägnar sig åt, tillfälligt eller permanent, vid sidan av arbetslivet, är en bisyssla om det inte kan hänföras till privatlivet. Egen verksamhet, uppdrag eller extraarbete hos en annan arbetsgivare är samtliga bisysslor. Att ingå i styrelsen i en förening, exempelvis barnens scoutkår eller fotbollsklubb, räknas som en bisyssla, men är sällan något som inverkar negativt på företagets verksamhet.