Under en genomsnittlig månad handlar två av tre svenskar på internet. Det innebär stora möjligheter att nå kunder som inte skulle ha besökt din fysiska butik. Att driva en e-handel är dessutom inte förknippat med lika höga kostnader som att driva en fysisk butik.
Sverige hör till de mest uppkopplade länderna i Europa, och därmed också i världen. Samtidigt är avstånden långa, och landet är glesbefolkat. Det innebär att förutsättningarna är goda för att driva en webbhandel. Den som inte hittar det hen söker i sin lokala butik, och har långt att åka till nästa butik, kanske väljer att istället handla från din webbutik.
Därför ska du starta webbhandel
Jämfört med en fysisk butik har en webbhandel många fördelar, och få nackdelar. Många som startar en fysisk butik väljer att komplettera med en webbutik, för att kunna nå ut till fler kunder. Här går vi igenom några av fördelarna.
1. Du behöver inte ha något lager
Det är möjligt att driva en webbutik helt utan lager. Detta kallas dropshipping, och innebär att en vara som beställs skickas direkt från leverantören eller tillverkaren till kunden. Detta är en form av e-handel som har sina för- och nackdelar, och dem skriver vi om här.
Lagerhållning är en stor utgift för många näringsidkare, men när du driver en webbhandel behöver du inte ha ditt lager i direkt anslutning till butiken. Du kan förlägga lagret till en plats där kostnaden är låg.
2. Du når kunder i hela Sverige
Tack vare det väl utbyggda svenska bredbandsnätet – idag har många byar snabb fiberuppkoppling – kan dina kunder hitta till din webbshop oavsett var de befinner sig. För att lyckas med detta är det dock viktigt att din butik är synlig i sökmotorerna. Detta kan du uppnå genom antingen annonsering i sökmotorer, eller genom att skapa en sajt som rankar bra i det organiska resultatet.
3. Du behöver inte anställa någon
Ska du driva en butik med normala öppettider kommer du att behöva anställa personal som kan bemanna den, åtminstone på deltid, för att ha tid att sköta alla kringuppgifter, som beställningar, bokföring m.m. Att anställa en person, även på deltid, innebär en hel del ansvar, som du troligen inte vill ha när ditt företag befinner sig i uppstartsfasen. Väljer du att vara verksam på nätet kan du göra allting själv, åtminstone till en början. Blir fakturahanteringen eller bokföringen lidande kan du ta hjälp med detta.
4. Din butik är alltid tillgänglig, även när du sover
Oavsett tid på dygnet kan dina kunder handla hos dig, och ordrar kan komma in även när du är sjuk eller ledig. Det är viktigt att du tar hand om dessa ordrar så snart som möjligt, men du kan samtidigt tjäna pengar även när du är ledig. Var dock beredd på att du kommer att arbeta mer än åtta timmar per dag, åtminstone till en början.
5. Du kan vara verksam var som helst i Sverige
Det utbyggda svenska bredbandsnätet innebär inte bara att dina kunder kan finnas överallt i Sverige. Det innebär också att du kan sitta ute i “obygden” och driva din webbshop. Om du har tänkt sälja något som du själv har tillverkat, och är behov av en stor ateljé, är detta inte något hinder. Du behöver inte flytta in till stan för att driva din webbshop.
Tre företag att inspireras av
En webbutik kan vara samma sak som en vanlig butik, men online. Men nätet innebär också möjligheter att driva andra typer av butiker. Här är tre företag som på olika sätt har tagit vara på just detta.
Sellpy
Sellpy har en stor butik på auktionssajten Tradera, men har ett koncept som skiljer sig en hel del från många andra företag som säljer på samma plattform. Man har också en egen butik, på sin egen domän, där vissa saker kan säljas till fast pris.
Hur får de då tag på varorna de säljer? Privatpersoner kan beställa en påse från företaget, som de fyller med saker de vill bli av med. Det är den som skickar in påsen som bestämmer priset, och om varan blir såld får säljaren minst 40 procent av försäljningspriset, minus annonskostnaden på tio kronor. Om det rör sig om en dyr vara får säljaren tillbaka 90 procent av den del som överstiger 500 kronor.
Sellpy har redan attraherat ett flertal investerare, bl.a. H&M:s ägare, som flera gånger har investerat i företaget.
Matsmart
Att minska matsvinnet är ett sätt att hushålla med jordens resurser, vilket är gynnsamt för klimatet. Fler och fler företag inom livsmedelsbranschen vidtar åtgärder på detta område. Ett företag som var tidigt ute är Matsmart i Katrineholm. De säljer konserver och torrvaror med kort bäst före-datum online, och levererar över hela Sverige. På detta sätt tjänar de inte bara pengar, de uppmärksammar dessutom matsvinnet, och det faktum att detta beror på att mycket mat slängs för att den “gått ut” fastän den fortfarande är fullt ätbar.
En av delägarna i Matsmart är Ikea, skriver Veckans affärer.
Skruvat
Det är inte lätt att som bilägare veta vilka reservdelar som passar till ens kärra. Skruvat gör det enkelt. På deras sajt skriver du in ditt registreringsnummer, och har sedan ett stort urval av reservdelar och tillbehör att välja mellan. Detta är ofta enklare än att söka på bilmodell, inte minst eftersom du då måste veta vilken årsmodell din bil är.
Internet erbjuder stora möjligheter att skapa något helt nytt, och som dessa exempel visar kan det även fungera att sälja begagnade prylar eller mat med kort datum. Om du har en affärsidé som inte skulle fungera för en fysisk butik är det mycket möjligt att den skulle fungera som en webbshop.