Funderar du över vad ditt företag kan vara värt? Det är framför allt i två situationer som denna fråga är intressant: när du ska ta in nya delägare i företaget, eller när det ska säljas till helt nya ägare. Värderingen kan göras på olika sätt, och i denna artikel går vi igenom sex av de metoder som används.
När nya delägare ska gå in i ett företag ska de göra detta genom att köpa in sig till marknadsvärde, detta för att undvika skattemässiga konsekvenser. För detta måste företaget värderas, vilket kan göras enligt åtminstone fem olika metoder. Det finns också en sjätte metod, som passar bäst när ett företag ska säljas som ett alternativ till avveckling.
1. Marknadsvärdering
Alla som någon gång har funderat på vad ett hus eller en bostadsrätt kan vara värd har ägnat sig åt marknadsvärdering. Det handlar helt enkelt om att jämföra med andra, liknande objekt, och de priser som de betingat. Detta kan även appliceras på vissa typer av företag. Verksamheter som är knutna till en plats, exempelvis ett kafé eller en butik, kan värderas genom att jämföra med vad andra, liknande verksamheter på samma plats har sålts för. Genom att titta på webbsajter där den här typen av verksamheter läggs ut till försäljning kan du få en uppfattning om vad ditt företag är värt.
2. Substansvärdering
Vid en substansvärdering värderas företaget med utgångspunkt i det egna kapitalet, alltså företagets tillgångar minus skulderna. Denna typ av värdering är vanlig när företag överlåts utan prisförhandling, exempelvis vid en generationsväxling. När denna metod används är det viktigt att tillgångarna är korrekt värderade, så att inte några svårsålda restlager drar upp priset.
3. Multipelvärdering
Börsnoterade bolag värderas ofta genom att rörelseresultatet eller omsättningen multipliceras med en multipel, som vanligen ligger mellan tre och åtta. En högre multipel tyder på att företaget är stort, välskött och växer snabbt, medan en låg multipel tyder på det motsatta.
4. Kassaflödesvärdering
Detta är den absolut vanligaste metoden, som används i 65 till 70 procent av alla företagsvärderingar. Företagets beräknade framtida kassaflöden räknas om till ett aktuellt rörelse- och aktievärde. Framtida kassaflöden baseras på det historiska kassaflödet, utvecklingen i branschen och prognoser över konjunkturen.
5. Residual income valuation
Denna metod använder en datormodell som beräknar indikativt aktuellt aktievärde. Modellen är mest lämpad för mogna företag, som haft en stabil utveckling under lång tid. Utgångspunkten är det aktuella egna kapitalet, plus beräknad framtida överavkastning, alltså det som blir kvar av nettovinsten efter att köparens krav på avkastning har dragits bort.

6. Likvidationsvärdering
Att sälja ett företag kan vara ett alternativ till att avveckla det. Då säljs det till likvidationsvärdet, alltså värdet av samtliga tillgångar, minus företagets skulder och kostnaderna för att avveckla företaget. Denna värdering är endast aktuell när ett företag inte går med vinst. Kanske kan företagets tillgångar ändå vara intressanta.
Vad tittar köparen på?
Den som står i begrepp att köpa ett företag – helt eller delvis – kommer att titta på många saker i ditt företag. Det handlar bl.a. om följande:
- Företagets intjäningsförmåga
- Företagets strukturkapital
- Vilken bransch företaget är verksamt i – bedöms den ha framtiden för sig?