Det är mycket vanligt att nystartade företag har samarbeten med en eller flera partners, som förser dem med råvaror, komponenter eller kunder. Ofta är dessa partners en förutsättning för att bolaget ska kunna drivas och göra vinst. Men lika mycket som en partner kan hjälpa din verksamhet kan den faktiskt stjälpa den. Det senare är inte ovanligt i situationer där ett företag blivit alltför beroende av en eller flera av sina partners.
En partner kan ha stor inverkan på ett företags affär, och denna inverkan kan bli för stor. Detta gäller oavsett om partnern är en leverantör av komponenter ni behöver i er tillverkning, ett IT-företag, eller ett företag som hjälper er att hitta kunder.
Om ditt företag är verksamt online, exempelvis inom marknadsföring, och därför inte tillverkar eller distribuerar fysiska produkter, har ni kanske en partner som levererar leads eller på annat sätt förmedlar affärskontakter. Det kan vara denna partner som gör det möjligt för ditt företag att växa. Fnurror på tråden kan dock uppstå. Marknaden kan förändras, eller du och partnern kan bli osams.
Förändringar kan då få en stor negativ effekt. Några exempel på detta är:
- Er kontaktperson hos partnerföretaget slutar, och ersätts med en ny person. Den nya personen känner inte till era rutiner, vad ni har för behov, och mycket annat av det som har fått samarbetet att löpa smidigt.
- Partnerföretaget köps upp av ett annat företag, kanske utländskt, som börjar höja priserna.
- Partnerföretaget är baserat i Storbritannien. Hur kommer er relation att påverkas av Brexit? Kommer partnern att kunna leverera på samma sätt som tidigare, även om viljan finns.
- När ditt företag växer kan små företag ha problem att leverera i den utsträckning din verksamhet kräver. Vad händer om du slutar köpa från dem, går de i konkurs då?
Hur undviker jag att bli för beroende av en partner?
Det finns flera saker du kan göra för att undvika att bli för beroende av ett enda företag som du har ett etablerat samarbete med.
- Ha en kontinuerlig dialog med dina leverantörer, och engagera dig i hur företagen utvecklas.
- Sätt en övre gräns för hur mycket ni ska köpa från en enskild leverantör. Denna gräns bör sättas som en andel av leverantörens omsättning. Max en fjärdedel är ofta en lämplig nivå.
- Fundera på vad som är rimligt att köpa från partners, och vad ni bör göra själva. Kanske kan ni knyta till er rätt kompetens genom att köpa ett annat företag, eller delar av det.
De risker det kan innebära att ha ett alltför nära samarbete med en eller flera partners bör tas med i er riskplanering, eftersom det kan utveckla sig till en kritisk affärsrisk. Därför är det viktigt att planera för detta innan problemen uppstår.
En viktig del i detta arbete är att identifiera, kontakta, utvärdera och testa alternativa leverantörer, för att se om någon av dessa har kapacitet att börja leverera till er, och göra det möjligt för er att fortsätta växa. Det är ett arbete som tar lång tid, men som är mycket viktigt att göra.