Att köpa ett bolag kan göras av många anledningar. Du kanske väljer att köpa upp en konkurrent, eller att komplettera ditt företags erbjudande med ny, intressant teknik som du får tillgång till genom att köpa det bolag som utvecklat den. Att köpa ett bolag kan också bli en möjlighet att få en ny kundkrets, utan att behöva starta ett nytt företag.
Andra fördelar som det kan ge att köpa ett företag, istället för att starta ett nytt, är
- Försäljningen är redan igång
- Produktionsprocesserna är färdiga
- Det finns ingångna leverantörsavtal
- Det finns redan kompetenta medarbetare anställda
Det ligger dock alltid hårt arbete bakom ett lyckat företagsköp. Därför är det viktigt att du förbereder dig. Börja med att bestämma vilken typ av företag du är intresserad av att förvärva. Här ingår frågor som:
- Inom vilken bransch ska företaget vara verksamt?
- Vilken typ av kunder ska företaget ha?
- Vilka medarbetare ska företaget ha?
Var beredd på att du kommer att justera din målbild flera gånger, men det är viktigt att ha en målbild innan du sätter igång att leta. Annonser om företag som är till salu kan finnas på Blocket, eller på mer specialiserade sajter som Bolagsplatsen och Saxis. Företagsförmedlare, redovisningsbyråer och affärsjuridiska byråer kan också sitta inne på information om bolag som är till salu.
Köpa hela bolaget, eller delar av det?
När du har hittat ett intressant bolag är nästa steg att ta ställning till om du ska lägga ett bud på hela företaget, eller bara delar av det. Ett köp av hela bolaget sker vanligen genom att du köper alla aktier eller andelar i ett aktie- eller handelsbolag. Styrelsen, adressen, vem som är firmatecknare och uppgifterna i aktieboken måste ändras, men verksamheten fortsätter ungefär som förut. Tillgångar, skulder och ingångna avtal följer med i köpet. Personalen arbetar kvar, och deras anställningsavtal fortsätter att gälla. När du köper ett bolag på detta sätt tar du över ansvaret för bolagets tidigare verksamhet.
Om du endast vill köpa en del av verksamheten, kanske en verksamhetsgren, kan du göra ett inkråmsförvärv. Det innebär att du köper samtliga företagets tillgångar, eller en del av dessa. Det gör det möjligt att köpa leverantörsavtal, tillstånd eller andra immateriella tillgångar. Om företaget som ska köpas är en enskild firma blir köpet alltid en inkråmsöverlåtelse.
Om du endast köper en del av företaget kommer resten att kunna drivas vidare, vilket innebär att det är samma företag som tidigare som ansvarar för affärer och åtaganden som gjorts innan affären ägde rum. Om det är du som köpare som driver verksamheten vidare har de anställda rätt att följa med vid affären.
Vilket bud ska jag ge?
Många företagsaffärer faller på att säljaren och köparen inte kan komma överens om priset. Det är fler som skulle vilja sälja sitt bolag än det är bolag som faktiskt säljs.
Det är inte ovanligt att en företagsvärdering görs, om säljaren har anlitat en mäklare för att få hjälp med försäljningen. Du bör dock anlita någon som kan ge en second opinion. Detta kan du få från en corporate finance-byrå, en revisionsbyrå, en bankrådgivare eller från en organisation som Almi. Det är ofta en avsevärd mängd information som ligger till grund för värdering av företaget. Olika delar av ett företag kan också värderas olika, efter deras substans, avkastningen från dem, eller både och.
Ett bolag är sällan värt så mycket som säljaren begär för det, men det är viktigt att du som köpare förstår vad som ligger bakom siffrorna. Det är också viktigt att du funderar över följande:
- Hur stor del av kunderna kommer att försvinna när företaget byter ägare?
- Hur stor omsättning måste företaget ha, för att du ska klara de normala kostnaderna i verksamheten?
- Hur stora investeringar måste du göra för att uppnå den nödvändiga omsättningen?
Innan du har svar på dessa frågor är det svårt att formulera ett bud.
Hur går köpprocessen till?
Köparen skriver i de flesta fall på ett Letter of intent, som är en avsiktsförklaring om affären mellan dig och säljaren. Efter detta har du tid på dig att göra en detaljerad analys av företaget, s.k. due dilligence. Vid undertecknandet av Letter of intent betalar köparen också handpenning, i de flesta fall.
När du gör analysen av företaget är det bra att ta hjälp utifrån. Det är nämligen många saker som bör granskas: tillgångar, avtal, tillstånd, patent, eventuella tvister, produkter, kunder, konkurrenter och mycket mer. Försök träffa anställda, kunder och leverantörer tidigt i processen.
Om du är orolig för att säljarens kunskaper är viktiga för företaget kan ni skriva ett s.k. lock up-avtal, som garanterar att säljaren arbetar kvar i bolaget under en viss period. Ni kan också avtala att köpeskillingen ska betalas i omgångar, där den totala köpesumman beror på det framtida resultatet.
Hur det slutgiltiga kontraktet ska se ut beror på många faktorer, och det är svårt att ge några generella råd. Om du lägger ned tid och ansträngning på att analysera företaget är dock sannolikheten stor att du genom att köpa ett företag kan bli framgångsrik på kortare tid än om du hade byggt upp en verksamhet från grunden.