Att starta ett företag är förknippat med många risker och fallgropar. Kan du undvika dessa när du startar ditt företag har du tagit betydande steg mot framgången.
1. Du har inte gjort någon budget
Det här är ett av de allvarligaste misstagen du kan göra när du startar ditt företag. Budgeten gör det nämligen möjligt att få en uppfattning om vilka kostnader du kommer att ha i ditt företag. Den kommer aldrig att stämma helt och hållet, och du kommer att behöva göra ändringar i budgeten ofta. Den är trots detta ett värdefullt verktyg. Vi går igenom varför du ska ha en budget, och vilka budgetar som är absolut nödvändiga, i den här texten.
2. Din budget stämmer inte
Det kan finnas många anledningar till varför din budget inte stämmer. Några av de vanligaste är:
- Du har inte tagit med alla utgiftsposter.
- Du har underskattat utgifternas storlek.
- Du har överskattat intäkternas storlek.
3. Otillräcklig analys av kostnaderna
Vilka kostnaderna är som är förknippade med att driva ett företag beror mycket på i vilken bransch företaget är verksamt. Det finns dock ett fel som många gör, alldeles oavsett vilken bransch de ger sig in i, och det är att de inte har tillräcklig koll på de kostnader som företaget kommer att ha, oavsett om det går med vinst eller inte. Bland dessa kostnader finns skatter och avgifter, hyra, el, och också kostnader för import av varor.
4. Du ger företaget fel andel av din tid
Vissa startar ett företag som hobby. Andra går ned till deltid, och startar ett företag som de driver på deltid. Andra säger upp sig för att starta ett företag som de tänker sig att driva på heltid. Alla dessa alternativ kan vara helt rätt, men de kan också vara helt fel.
Att säga upp sig och tro att man ska kunna leva på ett företag som man precis startat är ofta överoptimistiskt, om man inte har ett sparkapital att leva på den första tiden. Å andra sidan kan den som väntar för länge med att satsa helhjärtat på sin affärsidé bli varse att någon annan har hunnit före, och att det nu är för sent.
5. Du försöker göra allting själv
Människan är i grunden ett flockdjur. Vi löser problem bättre om vi samarbetar med andra. Detta är i högsta grad överförbart på företagande. Att ta hjälp och råd av andra är ovärderligt. Därför ska du dels nätverka med andra, men också vara öppen för att köpa in tjänster från andra företag som kan hjälpa dig med olika uppgifter i din verksamhet. Det kan handla om att bygga en webbshop, marknadsföra densamma, eller om bokföring och redovisning. Att ta hjälp och delegera är en viktig faktor bakom framgången.
6. Du är dålig på att sälja
20 procent av alla säljare säljer 80 procent av allt som säljs, brukar det sägas. Det innebär att resterande fyra femtedelar av alla säljare bara lyckas sälja en femtedel. Vad ska du dra för slutsats av detta?
Om du inte kan sälja har du två alternativ. Antingen kan du anställa någon som ska sköta försäljningen, eller så väljer du att inte starta något företag. Du måste nämligen sälja för att få några intäkter till ditt företag.
7. Du underskattar vikten av digital närvaro
Det är viktigt att finnas på nätet, men viktigare är att ha rätt exponering. Du bör ha all information som kunden letar efter lätt tillgänglig på din webbplats (max tre klick bort från startsidan). Se också till att du är synlig i relevanta sökningar på nätet. Om ditt företag inte finns med bland de tio första sökresultaten, då finns ni inte.
Se också till att ni har en genomtänkt plan för sociala medier. Det finns ingen mening med att ha en närvaro i samtliga kanaler (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Snapchat) om ni inte vet vad ni vill med respektive kanal. Gör inte misstaget att lägga upp samma material i alla kanaler, utan se till att ni anpassar ert innehåll. Fundera också på vilka kanaler som är relevanta för er, var finns era kunder?
8. Du vet inte vilken tillverkare du ska vända dig till
Har du en idé om att sälja en produkt som inte finns på marknaden idag? Om du inte har tänkt tillverka produkten själv kommer du att vara beroende av underleverantörer. Vet du var du ska hitta dem? De flesta fabriker ligger i Kina, och är specialiserade på en sak. Det innebär att du kan behöva ha kontakt med flera olika fabriker.
Fabrikerna kan också vara dimensionerade för olika volymer. Det kan innebära att du gör din första beställning, om 500 exemplar, till en fabrik. Om du säljer slut på dessa och vill göra en större beställning nästa gång, exempelvis 2000 exemplar, måste du kanske välja dig till en annan underleverantör.
Vissa väljer att tillverka sina produkter närmare Sverige, just för att det är enklare att kontrollera produktionen, även om det blir dyrare. Att kunna märka sina produkter med Made in Estonia eller Made in Portugal kan också göra det möjligt att ta ut ett högre pris.
9. Du tycker att produkten är viktigare än kunden
Dina produkter kommer inte att köpa sig själva, det är kunderna som står för alla dina intäkter. Det kan låta banalt, men det är många som startar ett företag och lanserar en produkt utan att ha tänkt på att en bra relation till kunderna kommer att få dem att komma tillbaka. Därför är det viktigt att du vårdar relationen till dina kunder. Många kunder väljer nämligen hellre ett företag som de har en bra relation till än det företag som har de bästa produkterna, eller det lägsta priset.
10. Du är för rädd för att misslyckas
Visst är det viktigt att undvika misstag när du startar ett företag. Men om du misslyckas en, eller rent av två gångar, så är det faktiskt inte hela världen. Varje misslyckande är också en viktig lärdom, och flera av dagens mest framgångsrika företag har gjort ett flertal misstag, Apple Newton och New Coke är bara två exempel.
Att vara alltför rädd för att göra misstag är också en risk. Det gäller framför allt i branscher där konkurrensen är hård.