Funderar du på att starta en butik eller en webbhandel, kanske för att sälja kläder som du har designat själv? Då bör du ha koll på begreppen showrooming och webrooming.
Är e-handeln ett hot mot den fysiska handeln? Eller kompletterar de två varandra? Därom tvista de lärde. En sak som är säker är dock, att den som vill driva en fysisk butik idag måste förhålla sig till näthandeln på något sätt. Ett sätt att göra detta är att driva ett showroom. Det är, egentligen, en butik utan försäljning, som endast används till att visa produkterna för konsumenter, och ibland också för inköpare. Kunden kan, efter att ha inspekterat och provat produkten, beställa den och få den levererad hem. Den som driver en webbhandel kan välja att ha ett showroom för att minska antalet kostsamma returer.
Showrooming
Showrooming fungerar bäst för varor som är differentierade, och som konsumenten köper sällan. Hit hör framför allt:
- Produkter som varierar kraftigt från en återförsäljare till en annan (vilket ju bör vara fallet om du säljer ditt eget märke).
- Produkter som är helt nya för konsumenterna, som ny teknik eller ett nytt märke (exempelvis ditt eget).
- Dyra sällanköpsvaror, som vitvaror och alla typer av lyxprodukter.
När fungerar showrooming inte?
Showrooming fungerar för varor som kunderna inte är bekanta med, för att de är nya, exklusiva eller ovanliga av annan anledning. Om varorna är av sådan art att konsumenterna är bekanta med dem finns det ingen anledning för kunden att ta sig till ditt showroom för att ta reda på mer. Då finns egentligen ingen anledning att ha ett showroom över huvud taget.
Vad är webrooming?
Webrooming kan beskrivas som motsatsen till showrooming. Istället för att bekanta sig med varan i ett showroom, och sedan köpa den på nätet, söker kunden här information om varan online, men köper den sedan i butik. En anledning till detta är att kunden är otålig, och inte vill vänta på att varan levereras.
En annan anledning till att kunderna söker information på nätet före köp är att de då kan hitta recensioner och omdömen. Dels publiceras omdömen direkt i sökresultatet, och på sajter som Prisjakt, dels går det att hitta omdömen på olika forum och i nischade facebookgrupper. Om man som kund står och tvekar mellan två produkter (Makita eller Bosch, Nike eller Adidas, Haglöfs eller Fjällräven?) kan man ställa frågan i något av dessa fora och förhoppningsvis få svar av en kunnig person.

Hur ser framtiden ut?
Webrooming var ett ord som ökade i handelsspaningarna under 2017, när det i de flesta fall tog några dagar innan en beställd produkt levererades. Idag, när många e-handlare erbjuder leverans påföljande dag, har showrooming blivit mer aktuellt – igen. Dessutom innebär webrooming ett hot mot butiken som skapare av mervärde. Varför ska man satsa på inredning, läge med mera, om kunden bara är där för att betala och få sin vara?
Kanske kommer vi att se en differentiering av de fysiska butikerna under de kommande åren. På premiumlägen i stadskärnorna kommer showrooms att i ligga vägg i vägg med varandra, och det kommer att gå att prova och känna på allt från stövletter till borrhammare. Kanske kommer det att gå att beställa varorna i detta showroom, kanske måste man beställa dem på nätet (förhoppningsvis finns det wifi, så beställningen kan göras i lokalerna).
I lägen som det är lätt att ta sig till, men där hyrorna är lägre, kommer vi att hitta butiker som fungerar lite som snabbmatsrestauranger, och som mest är lager där man tar betalt av kunder. Fokus kommer att ligga på att betjäna kunderna snabbt och enkelt, men samtidigt inbjuda till merförsäljning. Undersökningar visar att kunder som har gjort efterforskningar spenderar 60 procent mer än spontankunderna. Detta kan å andra sidan också bero på att den som gjort efterforskningar vågar köpa en dyrare produkt.
Att det ska gå snabbt i butiken innebär också att kunden snabbt ska kunna få svar på eventuella frågor. Redan för några år sedan ansåg många konsumenter att de visste mer om produkterna än personalen i butikerna. Idag är andelen troligen ännu högre.
Ska vi dra några lärdomar från dessa, till viss del motstridiga, trender är det att det är viktigt, och kommer att bli viktigare, att knyta ihop kundens digitala beteende med det fysiska butiksbesöket.