Det finns många fallgropar när det kommer till att starta ett företag, fomulera sin affärsidé, göra affärsplan med mera. I den här artikeln går vi igenom några av de misstag många gör när de befinner sig i uppstartsfasen. Genom att lära av andras misstag undviker du att göra dem själv.
1. Du har en bra, men inte unik, affärsidé
För att lyckas med ditt företag måste du utmärka dig. Det kan handla om att vara bättre, billigare, mer exklusiv, ge bäst service eller något annat. Många företag startas för att grundaren tycker att de har en bra affärsidé, men det är sällan tillräckligt. Unik är kanske ett lite för storslaget ord, men det är viktigt att särskilja sig på något sätt.
Ett närbesläktat problem är att affärsidén är orealistisk, eller att den inte matchas av en affärsplan som gör den genomförbar. Därför är det viktigt att få din affärsidé utvärderad av en kunnig person.
Tänk också på att din affärsidé måste nå ut. Om kunderna inte hittar till dig kommer du inte att få några intäkter. Det är vanligt att den som startar ett företag överskattar hur många kunder som är intresserade, men det kan lika gärna handla om att dina tjänster eller varor inte upplevs vara lika tillgängliga som konkurrenternas.
2. Du har ingen affärsplan
En affärsplan innehåller en beskrivning av ditt projekt, affärsidén och företagets USP (Unique selling proposition). Framför allt specificerar affärsplanen dock hur projektet ska genomföras. Här ingår flera saker som är viktiga att ha klart för sig innan verksamheten kommer igång.
- Beskrivning av konkurrenter och risker
- Hantering av riskerna
- Budget
- Beskrivning av partners, underleverantörer etc.
Affärsplanen gör att du kan testa din affärsidé teoretiskt, och utveckla den, utan att förlora några pengar. Därför är det viktigt att ha en genomarbetad affärsplan.
3. Du har en dålig affärsplan
Det enda som är sämre än att inte ha någon affärsplan är att ha en riktigt dålig affärsplan. Att sakna affärsplan ger en viss försiktighet, men om du har en affärsplan som du tror på kommer du att köra på, och då finns det risk att allt går åt skogen. Därför är det viktigt att du tar hjälp av erfarna när du formulerar din affärsplan.
4. Du utgår från dig själv, och inte från kunderna
Ditt företag måste svara mot behov som kunderna har, eller upplever att de har. Du kan inte utgå från de behov som du anser att kunderna borde ha, utan du måste ta med kunderna, och deras behov och tankar, när du gör din affärsplan.
5. Du har inte satt upp några mål
Mål är en nödvändighet för att kunna mäta framgången i företaget, och för att kunna se var du måste anstränga dig mer. Du behöver sätta upp mål för flera områden: tidsmål, ekonomiska mål, kvalitetsmål och produktutvecklingsmål.

6. Du är inte tillräckligt påläst om området
Vare sig du ska starta ett eget klädmärke, ett bryggeri eller en städfirma är det viktigt att du är påläst. Läs allt du kommer över, ta reda på vilka tillstånd som finns, och vilka de vanliga fallgroparna är. Då kommer du också att få reda på om just det område du tänkt dig helt enkelt inte passar för dig.
Det är också viktigt att du har koll på dina konkurrenter: deras pris, deras erbjudande och vad som gör dem unika. Kommer du att klara konkurrensen?
7. Ditt projekt är för stort
En affärsidé ska inte vara för smal, men du bör också undvika affärsidéer som i själva verket är flera affärsidéer i en. Anledningen till detta är att du då kommer att ha alldeles för mycket att göra.
Detsamma gäller om du startar med en idé om att ha något för alla. Ska du starta ett klädmärke är det en dålig idé att börja med kläder för män, kvinnor och barn. Börja med en av dessa kategorier, och utöka sortimentet efter hand om det visar sig fungera.
8. Du har inte koll på tillämpliga lagar och regler
Det är viktigt att ha koll på juridiken. Det gäller inte minst saker som bokföring, skatter och moms. Det kan också vara viktigt att ha koll på lagar som gäller miljö, import av varor och inte minst vilka tillstånd som behövs för olika typer av verksamhet. Det gäller inte minst livsmedelshantering.
9. Du har ingen plan B
Det finns alltid saker som kan gå fel, av många olika orsaker. Det är viktigt att du har planer för vad du ska göra något inte går som du har tänkt dig, både i det lilla och i det stora. Det handlar om allt från vad du ska göra om en leverantör inte levererat i tid, till att vara öppen för att din affärsidé kan behöva förändras eller utvecklas för att kunna möta kundernas efterfrågan.
10. Du sätter fel pris
För lågt pris gör att du inte får några intäkter. För högt pris gör det svårt att sälja produkten över huvud taget. Rent allmänt kan sägas att låga priser kräver stora volymer. Om du lägger priset för lågt i början kommer det också att vara svårt att höja det senare. I vissa fall kan dessutom höga priser göra att din produkt upplevs som mer exklusiv, och därmed locka till sig kunder.
11. Din produkt är fel
Det går inte att sälja något som inte ligger rätt i tiden. Oftast är misslyckade produkter efter sin tid redan när de lanseras, men det finns också exempel på produkter som inte säljer för att de är före sin tid. Ett exempel är Listen Up Player, som var den första kommersiella MP3-spelaren. Den lanserades redan i början av 90-talet, av företaget Audio Highway. Den vann flera utmärkelser, men endast 25 exemplar tillverkades.
12. Du söker extern finansiering för tidigt
Extern finansiering, i form av bidrag, lån eller crowdfunding, är nödvändigt i de flesta fall då man ska gå från affärsidé till framgångsrikt företag. Det är dock viktigt att du har din affärsplan klar och har byggt upp ett nätverk innan du söker externa finansiering eller säljer andelar i företaget.