Som ägare till ett nystartat företag är man ofta i behov av kapital. Det finns många sätt att få in detta: crowdfunding, affärsänglar, banklån, m.m. Här hittar du en guide till ett flertal sätt på vilka du kan få in kapital. En metod som inte tas upp i guiden, och som förtjänar en egen artikel, är att söka bidrag från staten eller från EU. I den här artikeln går vi igenom ett axplock av de bidrag som finns att söka för entreprenörer i Sverige.
De bidrag som finns tillgängliga kan delas in i tre kategorier, som är
- Produktutveckling och innovation
- Investeringar för tillväxt
- Regionala stöd
I denna artikel kommer vi att gå igenom de två första.
Produktutveckling och innovation
Inom området produktutveckling och innovation finns följande bidrag att söka:
- Nordiskt klimatinitiativ för utvecklingsländer (NCF), som finansierar projekt för ökad klimatnytta eller minskad fattigdom i låginkomstländer. Om du har en teknisk innovation inom områden som energim transport, vatten, sanitet, hälsa, jordbruk eller skogsbruk, eller något annat område inom natur och miljö, kan du få stöd från NCF. NCF väljer ut de bästa förslagen som skickats in till fonden, och betalar ut bidrag till dessa på upp till 500 000 euro.
- Energimyndigheten betalar ut s.k. bidrag med royalty till företag som tar fram nya produkter och tjänster inom miljö och energi. Stödet kan betalas till företaget under den period som pågår fram till dess att företaget och dess innovation har uppnått tillräcklig mognad för att attrahera investeringar från privata aktörer.
- Tillväxtverket kan betala ut regionala bidrag för företagsutveckling. Dessa bidrag betalas till privatägda små och medelstora företag i glesbygd och landsbygd, som bedriver verksamhet på marknadsmässiga villkor. Stödet handläggs av länsstyrelsen, regionförbundet, eller, om du är verksam på Gotland, av kommunen. Bidraget kan ges till investeringar i maskiner, byggnader eller inventarier, men också för att bekosta produktutveckling, kompetensutveckling eller marknadsföring. Stödet är endast tillgängligt om du är verksam i glesbygd eller på landsbygden, och det är länsstyrelsen i ditt län som avgör vad som definieras som detta. Stödet kan uppgå till maximalt 1,2 miljoner kronor under en treårsperiod, och alla fall prövas individuellt.
- Vinnova kan finansiera innovativa idéer i ett tidigt skede, när risken är hög. Bidrag kan ges till produkter eller tjänster som utgör nyheter på marknaden, och har en internationell potential. Målet med projektet som tilldelas pengar ska vara att ta fram en första fungerande prototyp.
- Forte, Rymdstyrelsen, Energimyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan dela ut bidrag inom ramen för Horisont 2020, EU:s program för forskning och innovation.

Investeringar för tillväxt
När ditt företag växer, och behöver kapital eller kompetens, finns det bidrag att söka som komplement till det egna kapitalet och externt kapital i form av lån.
- Om du väljer att anställa en person som står långt från arbetsmarknaden kan du få ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen.
- Om du driver en biogasanläggning kan du ansöka om stöd för att producera gödselgas, vilket minskar metanutsläppen från gödsel och också minskar beroendet av fossila bränslen. För att kunna få detta stöd ska du har en biogasanläggning där du redan rötar gödsel. Stödet betalas ut i relation till hur stor din anläggning är, och hur mycket gas du producerar. Observera att stödet endast betalas för den gas som kommer från gödsel, vilket innebär att du får mindre stöd om du samrötar gödseln med annat organiskt material.
- Om ditt företag är verksamt inom jordbruk, trädgård eller rennäring kan du ansöka om investeringsstöd hos Jordbruksverket. Det finns även investeringsstöd för att starta eller utveckla småföretag på landsbygden, och för att bredda verksamheten på landsbygden. Om du har en idé som kommer att ge boende på landsbygden tillgång till infrastruktur, service eller attraktiva fritids- och kulturmiljöer har du goda möjligheter att beviljas investeringsstöd.
- Om du är lantbrukare finns det flera olika stöd för jordbruk att söka, bl.a. för omställning till ekologiskt jordbruk.
- En juridisk person, som ett företag eller en organisation (men inte en enskild firma) kan få projektstöd för att bygga accessnät för bredband. Stödet gäller endast den passiva infrastrukturen, som kanalisationsrör och fiberkablar. Projektstödet betalas ut av Jordbruksverket.
- Jordbruksverket betalar även ut fiskeristöd, till bl.a. fiske, vattenbruk, saluföring och beredning av produkter från dessa näringar, och för genomförande av den beslutade havs- och fiskeripolitiken.
- Om du bor på landsbygden och vill förbättra servicen där du bor kan du ansöka om investeringsstöd för service på landsbygden hos Jordbruksverket. Stöd kan betalas ut både för kommersiella verksamheter, som försäljning av dagligvaror och drivmedel, och för service som paketutlämning, bibliotekstjänster, posthantering och olika kombinationer av samhällsservice och kommersiella verksamhet.
- Om du redan säljer dagligvaror eller drivmedel på landsbygden, och vill utöka din verksamhet genom att erbjuda viktiga servicefunktioner, kan du ansöka om servicebidrag hos länsstyrelsen. Som mest kan du beviljas 250 000 kronor per år, under maximalt tre år.
- Det går även att ansöka om särskilt driftstöd, om du driver en liten dagligvarubutik i ett sårbart eller utsatt läge. Syftet med driftstödet är att hjälpa kommersiella aktörer att skapa en god tillgång till kommersiell service.
- Tillväxtverket kan även bevilja stöd till projekt för att testa och utveckla lösningar för lokal kommersiell service. Ansökan kan göras för idéer som omfattar minst ett av serviceslagen dagligvaror, drivmedel, post, apotek eller betaltjänster.
- Inom ramen för Horisont 2020 går det att ansöka om bidrag för att utveckla sina affärsidéer. Detta stöd, som kallas SMF-instrumentet, riktar sig till små och medelstora företag. Det är möjligt att få stöd i samtliga faser från affärsidé till kommersialisering.
- Om du förädlar produkter i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands eller Jämtlands län kan du ansöka om transportbidrag från Tillväxtverket. Syftet med bidraget är att minska kostnaderna för långväga transporterna.
- Om du har en affärsidé, men har svårt att få finansiering från privata investerare, kan du söka regionalt bidrag för företagsutveckling från Tillväxtverket. Detta bidrag kan du söka om du vill starta ett företag, och behöver göra investeringar i exempelvis maskiner eller byggnader.
- Du kan även söka regionalt investeringsstöd om du ska starta ett företag, eller om ditt företag behöver investera. Det finns dock vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda. Din företagsstart eller investering ska ha betydelse för utvecklingen i regionen. Dessutom ska ditt företag vara verksamt i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands län, med undantag för tätorterna Luleå, Umeå, Sundsvall, Falun och Borlänge. Följande kommuner ingår också i stödområdena:
- I Gävleborgs län: kommunerna Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall.
- I Västra Götalands län: kommunerna Dals-Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Mellerud och Åmål (samtliga kommuner i Dalsland).
- I Värmlands län: kommunerna Eda, Torsby, Storfors, Munkfors, Årjäng, Sunne, Filipstad, Hagfors, Arvika och Säffle.