Har du en affärsidé som du anser har potential att bli riktigt stor, och ser framför dig ett företag med ett stort antal anställda? I så fall kan det vara en bra idé att starta ett holdingbolag. I denna artikel kommer vi att förklara varför.
Ett holdingbolag är ett bolag vars affärsidé och huvudsakliga verksamhet består i att äga andra bolag. Det är dock skillnad på investmentbolag och holdingbolag. Ett investmentbolag investerar framför allt för att göra vinst, och kan köpa och sälja flera bolag under en kort tid. Ett holdingbolag, däremot, genererar vinster genom verksamheten i dotterbolagen.
Ett holdingbolag är alltid ett aktiebolag, vilket innebär att det krävs ett aktiekapital om minst 50 000 kronor för att starta holdingbolag. Det är inte alla som startar ett bolag som har de pengarna, men om du har tillgång till detta kapital ska du absolut fundera på om inte ett holdingbolag är en bra idé. Det finns nämligen flera fördelar med att äga sina verksamheter genom ett holdingbolag, som i sin tur har flera dotterbolag.
1. Du kan skjuta upp skatten
En privatperson som äger aktier kommer att skatta för vinsten påföljande år vid försäljning eller utdelning. Om det rör sig om ett onoterat aktiebolag, som ägs via ett holdingbolag, går det dock att föra över pengar från dotterbolaget till holdingbolaget, utan att betala inkomstskatt på transaktionen. Detta kan göras tack vare reglerna om näringsbetingade andelar, som säger att vinster är skattefria om de antingen härrör från onoterade aktier, eller om ägarföretaget har andelar som motsvarar minst en tiondel av rösterna, eller om innehavet betingas av en rörelse som ägarbolaget eller ett närstående bolag bedriver.
Ett holdingbolag gör det alltså möjligt att skjuta upp beskattning, vid försäljning eller utdelning från ett bolag som ägs av holdingbolaget. Om du äger flera dotterbolag helt och hållet kan du kvitta vinsten i ett av dessa mot förlusten i ett annat bolag. Detta kanske upplevs som långt borta, men om du har en bra idé till ett företag är det inte omöjligt att du snart kommer att komma på fler. Det kan finnas goda skäl till att fördela dina affärsidéer mellan olika bolag, något som vi återkommer till i punkt 3.
2. Din skattesats blir lägre
Ett holdingbolag kan, under vissa förutsättningar, sälja sitt dotterbolag utan att behöva skatta för vinsten, något som du inte kan göra i egenskap av privatperson.
Reglerna för fåmansbolag gör det möjligt för den som är aktieägare och arbetar i ett bolag där fyra delägare äger minst 50 procent av aktierna att ta ut ungefär 160 000 kronor i utdelning ur bolaget. Utdelningen beskattas med 20 procent enligt den s.k. förenklingsregeln, men summan på vilken utdelning ska tas ut ska delas med innehavets andel (den som äger 50 procent får ta ut 80 000 kronor, den som äger 25 procent får ta ut 40 000, o.s.v.). Dessa regler gäller även för holdingbolag, men med den skillnaden att du, om du äger aktierna via ett helägt holdingbolag, kan använda hela bolagets utdelningsutrymme.
Räkneexempel: utdelning enligt förenklingsregeln
Du och din affärspartner äger 50 procent vardera av ett aktiebolag, där det finns pengar att dela ut. Ni kan då ta ut 160 000 kr tillsammans, alltså 80 000 kr var, som ni får skatta 20 procent på. Det innebär att ni får ut 64 000 kr var efter skatt. Om ni istället har varsitt helägt holdingbolag, och äger hälften var av aktiebolaget via dessa holdingbolag, kan ni ta ut 160 000 kr var, förutsatt att det finns pengar att dela ut. Dessa 160 000 kr beskattas med 20 procent, vilket innebär att du får ut 128 000 kr kvar efter skatt, och din affärspartner lika mycket. Utdelning som inte tas ut kan sparas till följande år, med 3,9 procents ränta.
3. Du kan sprida riskerna
Genom att äga via ett holdingbolag kan du starta nya dotterbolag när du vill ge dig in på ett nytt område. På detta sätt kan du sprida riskerna, och om en verksamhet går omkull kommer det inte att påverka de andra – det blir åtminstone enklare att isolera problemen till det berörda bolaget. Om du vill sälja en verksamhet är det också enklare att sälja ett helt dotterbolaget än att lyfta ut en del av inkråmet ur ett bolag med flera verksamheter.
Vad är en startup?
En startup är ett företag som startats för att fylla en nisch på marknaden, och vars grundare försöker skapa en skalbar affärsmodell. En skillnad mellan startups och nystartade företag i allmänhet är att en startup har som målsättning att växa sig stora och ha anställda.
Startups förknippas mycket med den digitala eran. En underkategori är s.k. enhörningar eller unicorns, startups som värderas till minst en miljard dollar.