Familjeföretag är ofta framgångsrika, inte minst sett över en lång tid. Detta kan nog överraska en och annan. Denna typ av företag förknippas kanske med bolag utanför storstäderna, som inte bedöms kunna möta de utmaningar som digitalisering, webbhandel och internationell konkurrens innebär. Faktum är dock att familjeföretag har visat sig vara bättre än snittet på att klara förändringar. Kanske beror det på att det faktum att företaget drivs av en familj gör det mer långsiktigt hållbart, och mindre benäget att ställa om för att haka på kortsiktiga trender.
Familjeföretagets fördelar
- Korta beslutsvägar, något som har studerats vetenskapligt. Läs mer om detta här.
- Stark sammanhållning, bland annat i form av överenskomna värderingar och visioner.
- Lätt att få hjälp.
- Långsiktighet.
Framtiden för familjeföretag
Precis som andra företag står svenska familjeföretag för stora utmaningar framöver. Men de är också väl förberedda för att klara av dessa utmaningar, tack vare familjeföretagets inneboende särskilda egenskaper.
Revisionsföretaget PwC genomför vartannat år en undersökning där familjeföretagare i hela världen tillfrågas om sin situation. I den senaste rapporten, som är den nionde i ordningen, har 78 företagsledare i svenska familjeföretag intervjuats. Resultatet av dessa intervjuer kan sammanfattas i följande punkter:
- 83 procent av de svenska familjeföretag som ingår i undersökningen förväntar sig ökad tillväxt under de kommande två åren.
- De utmaningar svenska familjeföretag framför allt ser framför sig är behovet av fortsatta innovationer, tillgången till adekvat kompetens och kapacitet, samt de utmaningar digitaliseringen medför.
- Majoriteten av svenska familjeföretag tror att de kommer att ha kvar sin nuvarande affärsmodell, produkter och tjänster under de närmaste åren. Andelen som tror detta är dock lägre i Norden än i Europa.
- 53 procent av svenska familjeföretag förutspår att de kommer att ta stora steg för att öka sin digitala kapacitet under de kommande två åren.
- 69 procent av de svarande har en tydlig känsla av överenskomna värderingar och visioner i sina företag. Detta är kanske det mest intressanta i hela undersökningen. De svarande uppger att värderingarna och visionerna är gynnsamma för företaget, inte minst när det gäller dess förmåga att behålla sin personal.
- Mer än tre fjärdedelar av de svarande anser att deras familjeföretags värderingar har gett dem en konkurrensmässig fördel, eller ökat deras lönsamhet.
Utveckla familjeföretaget till en kedja
En verksamhet som har drivits framgångsrikt på en ort kan expanderas till en kedja. Detta fungerar även för familjeföretag. Det finns dock ett flertal fallgropar, som bör undvikas.
- Lita på och respektera varandra i familjeföretaget. Dela upp verksamhetens ansvarsområden mellan er, och låt var och en ansvara för sin del.
- Se till att ni har en tydlig affärsidé, som lockar kunder till just ert företag.
- Vårda er verksamhets egenart. Fatta de strategiska besluten tillsammans.
- Våga tänka nytt, men våga också stå fast vid det som är unikt och genuint med just er verksamhet.
- Vårda ert varumärke.
Tänk på att olika platser är olika, även i ett litet land som Sverige. För en butik kan det ta upp till fyra år att bli etablerad på ett nytt ställe. Detta kräver ett långsiktigt tänkande, och det är just långsiktigheten som är familjeföretagets styrka.
Som McDonald’s?
En och annan som läser detta kommer kanske att tänka på världens största snabbmatskedja, som förvisso startade som ett familjeföretag.
Patrick McDonald startade 1937 The Airdrome i Monrovia, Kalifornien. Han sålde framför allt varmkorv, men senare även hamburgare och apelsinjuice. Tre år senare flyttade hans två söner Richard och Maurice restaurangen ungefär sex och en halv mil, till San Bernardino, och döpte om den till McDonald’s Bar-B-Q. Efter sju år insåg bröderna att de framför allt tjänade pengar på att sälja hamburgare, vilket gjorde att de förändrade sin meny för att lägga ytterligare fokus på de mest lönsamma produkterna. Den nya, förenklade menyn innehöll endast hamburgare, cheeseburgare, chips, kaffe, läsk och äppelpaj. 1948 byttes chips och kaffe ut på menyn, och in kom pommes frites och milkshake. Namnet förkortades, till bara McDonald’s, och köket utformades så att de anställda skulle kunna arbeta enligt löpande band-principen.
Från början var McDonalds dock inte en snabbmatsrestaurang, men tillsammans med arkitekten Stanley Clark Meston utformade bröderna McDonald ett koncept som kom att bli vägledande för andra kedjor, som Burger King och White Castle, under 1950-talet. Man gick mycket grundligt till väga: bland annat ritade bröderna tillsammans med Meston upp alla inventarier, i naturlig storlek, med krita på en tennisbana. Trion skapade även en grafisk profil för företaget, och genomförde flera förändringar som skulle få kunderna att äta snabbare.
- Värmen stängdes av.
- Fasta stolar monterades, vinklade så att kunden satt rakt över maten och därmed skulle äta upp den snabbare. Stolarna var dessutom placerade för långt ifrån varandra för att ätandet skulle bli en social aktivitet.
- Muggarna gjordes i en modell med spetsig botten (ungefär som en godisstrut), vilket gjorde att kunden inte kunde ställa ifrån sig drycken, och därmed skulle dricka (och äta) upp snabbare.
Bröderna började 1953 leta efter franchisetagare. I maj öppnades en restaurang i Phoenix, Arizona, och i augusti i staden Downey söder om Los Angeles. Restaurangen i Downey finns kvar idag, i ganska ursprungligt skick. Detta beror på att resturangens grundare inte skrev sitt franchiseavtal med företaget McDonald’s utan direkt med bröderna. Därigenom behövde restaurangen inte uppdatera sin inredning och grafiska profil när det beslutades om detta centralt.
Även om bröderna undertecknade de första franchiseavtalen själva var det en annan person som blev drivande i att skapa dagens världsomspännande kedja. Ray Kroc, som ursprungligen sålde milkshakemaskiner, blev nyfiken på bröderna, som var hans kunder, och imponerades av deras effektivitet. Han erbjöd sig att öppna nya franchiserestauranger utanför Kalifornien och Arizona, eftersom bröderna McDonald inte ville ta den finansiella risken.
Det finns mycket mer att säga om McDonald’s, och om restaurangkedjans utveckling under 60-talet och följande decennier. Redan i historien om öppnandet av det första korvståndet 1937, till Ray Krocs inträde, finns många intressanta punkter att fundera över (exempelvis det här med att vinkla stolarna för att få kunderna att äta snabbare. Det är dock inte alla familjeföretag som kan skalas upp och bli franchise. Dessutom kan det som gör familjeföretaget unikt gå förlorat om alltför många är inblandade.