När du startar ditt företag kommer det inte att ha någon kreditvärdighet. Därför är det viktigt att bygga upp denna.
När du etablerar nya kontakter med kunder, leverantörer och investerare kommer de att kolla upp ditt företag. Detta gör de i allmänhet genom att göra en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag. Varje kreditupplysningsföretag har sitt eget system för att sätta kreditbetyg.
Nästan alla företag bygger sin rating på olika delområden. Informationen om bolagets ställning hämtas ofta dels från myndigheters offentliga register, dels från system där företag utbyter information om andra företags förmåga att betala fakturor i tid. De myndigheter vars information används är bl.a. Bolagsverket, Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten och tingsrätterna.
Vanligen är följande områden med, även om vissa kreditupplysningsföretag tar med fler, och andra färre:
- Verksamhetens ålder
- Företagets ägare och ledning
- Ekonomi
- Betalningsförmåga
Dessa delområden läggs samman till ett totalbetyg. Ofta påverkas totalbetyget också av bolagsformen. Hos många kreditupplysningsföretag kan en enskild firma inte få det högsta betyget, exempelvis AAA, för det är reserverat för aktiebolag.
Höj kreditbetyget
Som entreprenör vill du naturligtvis ha så högt kreditbetyg som möjligt, eftersom det kommer att underlätta för dig när du gör affärer. Det som kännetecknar företag med hög kreditvärdighet är framför allt det följande:
- Långsiktighet på flera plan – låg personalomsättning, stabil ägarstruktur, långsiktiga strategier. Det är knappast en tillfällighet att det finns oproportionerligt många familjeföretag bland de bolag som har högst kreditvärdighet i Sverige.
- Låg belåning. De bolag som har högst kreditbetyg har ofta vuxit stegvis, och återinvesterat vinsten i bolaget. Det underlättar att ha en bra balans mella lånat och eget kapital.
Detta kan du göra
- Gör inte affärer med vem som helst. Du vill inte bara undvika att själv vara en dålig kund eller leverantör. Det är också viktigt att undvika att göra affärer med företag som inte levererar i tid, eller som inte betalar sina fakturor. Detta kan påverka dig, framför allt om det andra företaget går i konkurs. Kolla upp kunder och leverantörer, på samma sätt som de kollar upp dig.
- Betala i tid. Genom att betala fakturor, och framför allt skatteinbetalningar, i tid undviker du att ditt bolag får betalningsanmärkningar.
- Använd egna pengar för att växa. En bra balans mellan lånat och eget kapital gör det mer sannolikt att få en bra rating. Därför bör du återinvestera vinsten i verksamheten.
- Fakturera i tid, för att höja kassalikviditeten och därigenom få en bättre rating. Om du fakturerar i tid ökar också det egna kapitalet, vilket gör att en enstaka betalningsanmärkning inte får samma effekt på ditt företags rating.
- Var långsiktig. Att inte snegla oroligt på börsen är ett sätt att få bättre rating. Det handlar inte om att undvika börsen, utan om att inte vara beroende av börskursen. Ju mer likt ett familjeföretag du kan driva ditt bolag, desto högre rating kommer du troligen att få.
Ett alternativ är att köpa ett bolag som redan har bra rating. Ett nyligen avslutat bolag, som har varit verksamt i flera år och byggt upp kreditvärdighet, kommer att ha kvar sin rating en tid efter att det avslutats. Det betyder att du får denna rating “på köpet” om du köper bolaget. Räkna dock med att bra rating kostar.
Hur vet du att du bör undvika en kund eller leverantör?
Att inte göra dåliga affärer är ett bra sätt att höja sitt kreditbetyg. Detta kan vara lättare sagt än gjort, men ett sätt att undvika dåliga affärer är att undvika dåliga kunder och leverantörer. Detta är bolag som riskerar att gå i konkurs, och om så sker kan det ställa till problem även för dig. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på varningssignaler av olika slag, även om det kan vara svårt att tacka nej till en kund. Att skicka en kund till inkasso eller Kronofogden tar dessutom tid, tid som kan användas bättre till att driva företaget och öka dess intäkter.
Tecken nummer 1: långsamma betalningar
Var uppmärksam på hur snabbt företaget betalar fakturor från sina leverantörer, och jämför med andra företag i samma bransch. Om betalningarna släpar efter är det ett tecken på ansträngd ekonomi.
Tecken nummer 2: betalningsanmärkningar
Betalningsanmärkningar och skulder är inte heller bra, framför allt inte om de är nya. Det är dock skillnad på olika typer av betalningsanmärkningar. Det är vanligt att företag med ansträngd ekonomi prioriterar att betala sina leverantörer framför att göra sina skatteinbetalningar. Om du ser att bolaget har anmärkningar gällande skatter kommer de nog snart också ha problem med att betala sina fakturor.
Tecken nummer 3: förändringar i styrelsen
I små och medelstora företag är ägarna och styrelseledamöterma samma personer. Om styrelsen avgår, och en ny inte tillsätts, är det en kraftig varningssignal. Avbryt din leverans och kontakta kunden för att ta reda på vad som händer. Det kanske finns en bra anledning, men ta reda på vad som försiggår.
Tecken nummer 4: kreditbetyget sjunker
Kontrollera alltid en ny kunds kreditbetyg, och bevaka också dina befintliga kunders rating. Om den sjunker är det läge att kontakta kunden för att bilda dig en uppfattning om företagets ställning och förmåga att betala sina fakturor.
Tecken nummer 5: inte längre F-skatt
Ett företag som missköter deklarationer eller inbetalningar av skatt kan förlora sitt F-skattebevis. Detta kan vara ett tecken på problem med likviditeten.