Har du en affärsidé, men inget kapital? Eller har du kommit igång med ditt företag, men behöver ytterligare medel för att kunna göra nödvändiga investeringar? Det finns många sätt på vilka du kan hitta finansiering som gör ditt företag framgångsrikt.
1. Banker och finansinstitut
- Checkkredit är utan tvekan det vanligaste sättet att finansiera en investering. Detta är en tjänst som många banker tillhandahåller, och som innebär att en kredit kan kopplas till kontot när saldot är nere på noll. Du betalar en avgift för att använda krediten, och ju oftare du använder checkkrediten, desto dyrare blir det.
- Investeringslån är ett sätt att finansiera investeringar som fordon, maskiner eller fastigheter. Lånet fungerar ungefär som ett billån för privatpersoner: det betalas av i samma takt som det tar att förbruka varan. Den här typen av lån är inte tillgängliga för immateriella tillgångar.
- Objektfinansiering, även kallat leasing, där banken köper objektet och sedan hyr ut det till användaren. På detta sätt belastar inte objektet ditt företags kreditvärdighet.
2. Factoring och fakturabelåning
Factoring innebär att företagets fakturor säljs vidare till ett annat företag, som tar över fordran gentemot de kunder som har fakturerats. Du som säljer fakturorna får på detta sätt pengarna direkt, men företaget som “köper” fakturorna tar ut en avgift, vilket innebär att du inte kommer att få in hela den summa som fakturerats.
Ett annat alternativ är att belåna fakturorna. De lämnas då som säkerhet när du ansöker om ett lån. En viktig skillnad är att du behåller fakturorna, och fortsätter att sköta hanteringen av dem. Om du värnar om relationen till dina kunder är detta alternativ att föredra i de flesta fall. Du kan belåna enskilda fakturor, eller hela kundreskontran. Belåningsgraden varierar mellan 60 och 95 procent av fakturornas värde. Det finns också en lösning där hela kundreskontran belånas, som en finansiering på längre sikt, där nya fakturor läggs till för att utgöra nya säkerheter. Denna typ av belåning av fakturor påminner mer om ett vanligt företagslån eller en checkkredit.
3. Almi
Almi är ett statligt bolag, som har till uppgift att främja företag och affärsidéer genom att låna ut pengar till verksamheter som bedöms vara finansiellt riskfyllda. Av denna anledning är lånen dyrare än vanliga banklån. Ofta kan en bank senare ta över lånet, till en lägre kostnad, efter att återbetalningsförmågan har dokumenterats. Almi har olika typer av lån.
- Mikrolån, som kan omfatta upp till 100 procent av ditt kapitalbehov, max 200 000 kronor. Dessa är, som namnet antyder, för dig som har ett behov av en mindre summa pengar.
- Företagslån, för investeringar som företagsköp.
- Innovationslån för att utveckla innovationer.
- Exportlån för att finansiera internationella satsningar.
- Kvinnolån, som endast är tillgängliga för kvinnliga entreprenörer.
Almi har 16 regionala dotterbolag, som kan låna ut riskkapital. För att Almi ska investera i ditt företag måste vissa villkor vara uppfyllda. Ditt företag ska vara väletablerat, och befinna sig i en expansionsfas. Dessutom måste det finnas ytterligare minst en investerare som vill gå in med kapital i ditt företag. Ytterligare kriterier som ska vara uppfyllda är att företaget ska vara positivt till försäljning, och ha god potential att attrahera nya ägare genom att växa ytterligare.
Almi kan också erbjuda rådgivning om du vill starta ett företag, och ge dig en mentor. Runt om i landet arrangerar också Almis dotterbolag utbildningar inom olika områden, exempelvis bokföring.
4. Crowdfunding
Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering är en form av finansiering som blir allt vanligare, eftersom det finns plattformar på nätet där entreprenörer kan presentera sin idé för finansiärer och investerare. Det är dock inte alla som lyckas samla ihop tillräckliga medel på detta sätt. Läs mer om crowdfunding här.
5. Riskkapital
Riskkapital är kapital från privata investerare, fondbolag, banker eller andra organisationer, som investeras i projekt där risken är hög men möjligheterna till tillväxt goda. En fördel med att ta in riskkapital är att riskkapitalbolag kan bidra med affärskontakter och kompetens. Ofta vill investeraren dock ha något i gengäld, för att kunna ha kontroll över investeringen. Därför vill riskkapitalbolag ofta ha en plats i styrelsen, eller andelar i företaget.
Det finns flera typer av riskkapitalbolag, med olika inriktning. Ett exempel är Entreprenörinvest, som ägs av Ingvar Kamprads stiftelse. Bolaget stöttar mindre företag i glesbygden, genom att gå in som delägare eller låna ut pengar i samarbete med en bank.
6. Affärsänglar
Affärsänglar är individer som precis som riskkapitalbolag investerar i företag som de tror på. Det är dock vanligare att affärsänglar inte motiveras av att få mesta möjliga utdelning av sina pengar, utan att de vill stötta en idé av andra skäl. Det betyder dock inte att de struntar i om de kommer att tjäna på sin investering eller inte.
Affärsängeln är ofta en person som har tjänat sina pengar genom att ha startat ett eller flera framgångsrika företag. Förutom att bidra med pengar kan affärsängeln därför komma med goda råd.
7. Myndigheter
Det finns många myndigheter som kan ge stöd till din verksamhet på olika sätt. En av dem är Arbetsförmedlingen, som bl.a. kan betala ut starta eget-bidrag, som är en sorts aktivitetsstöd. Om du inte har något jobb, och har en idé om att starta ett företag, kan du söka om detta bidrag. Driver du redan ett företag kan du också få hjälp av samma myndighet när det är dags för dig att anställa din första medarbetare. Du kan också få anställningsstöd, om du anställer en person som står långt från arbetsmarknaden. Det finns flera typer av anställningsstöd, bl.a. följande:
- Introduktionsjobb – när du anställer någon som är ny på arbetsmarknaden, exempelvis för att hen nyligen kommit till Sverige från ett annat land.
- Nystartsjobb – när du anställer någon som har varit utan arbete en längre tid. Som arbetsgivare kan du på detta sätt få ett stöd som minst motsvarar arbetsgivaravgiften.
- Lönebidrag – när du anställer personer som har nedsatt arbetsförmåga, till följd av exempelvis begränsad rörelseförmåga eller psykisk ohälsa.
Om du driver ett företag i glesbygden kan du också få finansiellt stöd av länsstyrelsen eller regionförbundet i ditt län eller region. Stödet kan vara ämnat för din marknadsföring, innovationer, investeringar eller utbildning.