Att starta ett företag har blivit lättare, men det kan ändå vara en omständlig process. Det finns dock genvägar som gör det lättare. Som nybliven företagare finns det annars en risk att du fastnar i administrationen, när du vill satsa på din affärsidé.
I början kan många företag ha låga intäkter och höga utgifter. Då är det viktigt att inte betala för mycket i skatt, även om du senare skulle få tillbaka det överskjutande beloppet. Här är tre tips för att hålla i slantarna.
Välj kvartalsmoms
Som redovisningsenhet kan ditt företag välja mellan att redovisa momsen en gång om året eller en gång per kvartal. Om omsättningen är låg uppmanar Skatteverket dig att välja årsmoms, men det finns en fördel med att redovisa oftare. Du kommer nämligen att få betala moms baserat på uppskattningar av hur din verksamhet kommer att gå, och om resultatet blir lägre får du ligga ute med onödigt mycket moms tills detta justeras. Väljer du kvartalsmoms kan du betalar du istället bara in den moms som du faktiskt har fått in till din verksamhet.
Lägg dig lågt
Skatteverket vill också att du ska uppskatta företagets omsättning. Här är det smart att vara pessimistisk och inte uppskatta det värde du hoppas på. Lägg dig istället nära den siffra du fruktar. På detta sätt får du inte ligga ute med onödigt mycket i skatt. Skulle du få högre intäkter än din uppskattning får du betala mer i skatt, men då har du ju också pengar till detta.
Välj kontantmetoden
Kontantmetoden är en redovisningsmetod som innebär att intäkter bokförs först när fakturan har betalats. Detta är ännu ett sätt att undvika att ligga ute med pengar i preliminär skatt. Kontantmetoden är endast tillgänglig för företag med en omsättning på maximalt tre miljoner. När ditt företag blir större än så måste ni byta redovisningsmetod.
Vill du komma igång snabbt med din verksamhet är ett alternativ att köpa ett lagerbolag, något som dock kostar pengar. Läs vår guide till denna process här.
Att få in kapital – inför mötet med banken
Många gånger måste ett nystartat företag ta lån för att göra investeringar, och för att överleva den första, svåra tiden. Även om det finns nya, intressanta alternativ som crowdfunding går de allra flesta fortfarande till banken. Och då gäller det att vara förberedd.
- Etablera kontakt med banken på ett tidigt stadium. Du behöver inte ha alla delar klara, utan det kan räcka med affärsidén. Ofta kan du få värdefull hjälp med budget, affärsplan och mycket annat på banken. Banken vet vad du behöver komplettera med, och kan också dela med sig av kompetens och kontakter.
- Prioritera rätt. Banken kommer att fråga dig om vissa saker för att skapa sig en bild av din tänkta verksamhet, och då gäller det att du kan svara på dessa. Inte minst är det viktigt att du har en sanningsenlig bild av marknaden och dina konkurrenter. Det är också viktigt att det finns en affärsidé, som visar antingen att företaget erbjuder en unik produkt eller tjänst, eller att du kommer att göra det bättre än dina konkurrenter.
- Kom ihåg att en bank inte är en riskkapitalist, och enligt lag inte heller har rätt att ge ut riskkapital. Risk definieras i detta fall som att återbetalningsförmågan inte är dokumenterad. Du kan öka sannolikheten att beviljas ett lån genom att någon går i borgen för dig, eller genom att låta banken ta en maskin eller en fastighet som säkerhet. Ett alternativ är också att Almi lånar ut pengar för den del som anses mest riskfylld, och att banken står för resten av lånet.
- Låt banken lära känna dig. Om du redan har ett företag, ta då med dig ditt senaste bokslut, och kanske också en resultat- balansrapport. Om du har enskild firma kan du ta med dig din senaste deklaration. Om banken känner dig är det lättare för dem att bedöma risken i projektet.