Ett sätt att snabbt komma igång med en affärsidé är att köpa ett lagerbolag. Ordet lagerbolag syftar på att bolaget “finns på lager”. Det är redan bildat, med syfte att säljas vidare. Lagerbolag är endast tillgängliga som aktiebolag, och säljs ofta av redovisningskonsulter eller revisionsbyråer.
Att köpa ett lagerbolag är ett smidigt sätt att snabbt komma igång, när ett tillfälle att göra affärer uppenbarar sig. Det kan handla om att en affärslokal i bra läge blir ledig, eller om att ett utländskt företag, vars produkt har stor potential, söker generalagent i Sverige. Då kan det vara viktig att snabbt kunna presentera ett företag med organisationsnummer och allt. I dessa situationer, då det inte finns tid att registrera ett aktiebolag hos Bolagsverket och vänta på att alla papper ska ordnas. Så fort du köper ett lagerbolag kan du i ditt nya aktiebolag ingå avtal, ansöka om moms och F-skatt, samt bedriva verksamhet.
Lagerbolaget köps av ett annat företag, och processen går till så att du fyller i ett formulär från köparföretaget. Vanligen finns detta formulär på bolagets webbplats.
Fördelar med lagerbolag
- Du vet när du får organisationsnumret för ditt bolag, vilket inte är fallet om du registrerar ett aktiebolag.
- Du kan köpa ett bolag som funnits ett tag, men som inte har haft någon verksamhet. Det innebär att de har lämnat en nollad årsredovisning vid varje avslutat räkenskapsår.
- Du behöver inte registrera bolaget hos Bolagsverket, och slipper också en del annat pappersarbete.
Tänk på det här om du köper ett lagerbolag
- Aktiebolagets första räkenskapsår börjar den dag lagerbolaget registreras hos Bolagsverket, inte den dag som du köper det.
- Lagerbolaget kommer att ha ett namn när det säljs, och detta namn kommer att ingå i en serie. Det kan t.ex. heta Fisken 3 AB. När du köper bolaget kan du ange vilket namn du vill byta till, men det är inte säkert att Bolagsverket godkänner det nya bolagsnamnet. Ofta kan bolaget som du köpt lagerbolaget av hjälpa dig att hitta ett lämpligt namn, som kommer att godkännas av myndigheterna.
- När du har köpt ett lagerbolag ska du också ändra i bolagets bolagsordning, så att denna stämmer överens med den verksamhet ditt aktiebolag hädanefter ska bedriva.
Köpa lagerbolag eller starta aktiebolag?
Att köpa ett lagerbolag rekommenderas när du har bråttom att komma igång med din verksamhet. Eftersom bolaget som säljer lagerbolaget tar ut en avgift blir det dock billigare att registrera bolaget på egen hand. Har du tid att vänta är det därför att föredra. Under den tid som bolaget ligger för registrering kan det inte skriva på avtal eller bedriva verksamhet. Det blir inte en juridisk person förrän registreringen är genomförd och bolaget fått sitt organisationsnummer. Denna väntetid är också det starkaste skälet för att välja lagerbolag när tiden är knapp.
Ytterligare ett skäl som anförs till varför det är bättre att köpa ett lagerbolag är att det är enklare än att starta eget aktiebolag. Idag är det dock så enkelt att starta och registrera sitt bolag på sajten verksamt att det här argumentet inte är giltigt längre.