Om du funderar på att starta ett aktiebolag kan det vara hög tid att göra det nu. Snart är det nämligen nytt år, och om du vill kunna ta ut lågbeskattad utdelning för år 2019 måste du äga aktierna 1 januari nästa år. Även om det bara återstår drygt två månader av året finns det tid att starta ett aktiebolag, eller omvandla en enskild firma till aktiebolag.
Varför ska du göra detta? Anledningen är att du måste ha betalat in ditt aktiekapital till banken, och inneha aktierna i bolaget, före årsskiftet för att ett gränsbelopp för utdelning ska kunna beräknas. Det är detta gränsbelopp som avgör hur mycket utdelning – beskattad med 20 procent – som du kan plocka ut. Även om du inte räknar med att göra någon vinst i företaget under 2019 kan det vara bra att starta redan nu, eftersom du kan spara utdelning som beräknas nu, och plocka ut den senare. Sannolikheten att du ska kunna ta utdelning längre fram ökar om du registrerar ditt aktiebolag redan i år. Om du väntar till nästa år kommer du inte att kunna beräkna något gränsbelopp för det året, och går miste om utdelning om ditt företag går med vinst.
Om det skulle vara så att du inte gör tillräckligt stor vinst under 2019 för att kunna utnyttja hela gränsbeloppet kan du spara den del som du inte använder till nästa år. Du kan dessutom räkna upp denna del med ränta. Detta kallas sparat delningsutrymme.
Hur startar jag ett aktiebolag?
Att starta ett aktiebolag kan göras genom att registrera bolaget hos Bolagsverket, eller genom att köpa ett lagerbolag. Det senare går snabbare, men kostar också mer pengar, eftersom bolaget som säljer lagerbolaget vill ha betalt.
Många tror att det är krångligt att driva ett aktiebolag, men faktum är att regelverket har lättats upp de senaste åren. Det räcker med ett aktiekapital på 50 000 kronor för att starta ett privat aktiebolag, och om bolaget är av mindre storlek behövs inte någon auktoriserad revisor. Vissa väljer av denna anledning att starta mer än ett aktiebolag, och fördela sin verksamhet mellan dem.
Aktiebolag har flera fördelar framför enskild firma, även om det inte är det bästa valet i alla situationer. I ett aktiebolag tar du en begränsad risk, eftersom du i de flesta fall inte riskerar mer än det aktiekapital som satsats. Läs mer om hur du startar ett aktiebolag här.
För att ditt bolag ska anses vara bildat före årsskiftet krävs det att stiftelseurkunden har undertecknats under 2018. Registreringen hos Bolagsverket kan dock ske i januari 2019.
Lön eller utdelning – vad är mest fördelaktigt?
Många som äger ett aktiebolag arbetar också i det, och har därmed möjligheten att välja mellan lön eller utdelning när de ska göra uttag av pengar, förutsatt att bolaget går med vinst.
För lön betalas först arbetsgivaravgifter, och sedan en inkomstskatt, precis som när det gäller löneutbetalningar till andra anställda. För riktigt höga inkomster tillkommer statlig inkomstskatt. Det kan verka som utdelning då är mer fördelaktigt att välja utdelning, där skatten är ungefär 20 procent. Det går dock bara att ta ut utdelning upp till det s.k. gränsbeloppet. Utdelning över detta belopp beskattas högre.
Lön är dock, till skillnad från utdelning, avdragsgill
Dessutom är det så att gränsbeloppet blir högre, ju mer lön företaget betalar ut. Slutligen är det lönebeloppet som bestämmer utbetalningar från socialförsäkringar. Allmän pension, föräldrapenning och sjukpenning beror på lönen, men bara upp till en viss nivå. De flesta skatterådgivare rekommenderar därför att man tar ut lön upp till denna nivå, som ligger under skiktgränsen för statlig inkomstskatt.