Funderar du på att starta webbutik eller e-handel? Då är det viktigt att du har koll på juridiken. Reglerna för försäljning på nätet skiljer sig nämligen från de som styr försäljning i fysiska butiker, vilket beror på att näthandel lyder under lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.
Kontaktuppgifter
Kunderna ska enkelt kunna få tag i dig. Företagets namn, adress, mejladress och organisationsnummer ska framgå tydligt på sajten.
Produktinformation
För de tjänster eller produkter du säljer på din sajt ska det finnas korrekt och fullständig information. Hur mycket information som krävs beror på vilken typ av produkter eller tjänster det rör sig om. Det är viktigt att du inte utelämnar någon viktig information.
Pris och frakt
Frakten är alltid en kostnad vid köp på nätet. Att erbjuda fri frakt är därför en konkurrensfördel, även om den innebär att du måste baka in denna kostnad i de ordinarie priserna. Priset på en vara ska alltid anges, och skatter och avgifter ska vara inkluderade i detta pris. Om det inte går att ange priset ska du istället ange hur priset beräknas.
Om du har handlat från någon annan webbshop har du naturligtvis sett att priset anges vid varje vara, medan frakt och eventuella andra kostnader framgår på varukorgssidan. Det går utmärkt att göra på detta sätt, eftersom kunden då kan överblicka köpet innan hen slutför beställningen.
Beställning
Innan kunden klickar på “slutför köp”, “beställ” eller något liknande måste följande framgå:
- Leverans- och betalningsvillkor
- Reklamations- och ångerrätt
- Garanti (om sådan finns)
- Möjlighet till prövning av tvist utanför domstol (framför allt i Allmänna reklamationsnämnden)
- Länk till ODR (EU-kommissionens plattform för tvistelösning på nätet), som du hittar här
Informationen ska vara klar och tydlig, så att den är begriplig för kunden. Om informationen är svårbegriplig eller oklar utsätter du dig själv för en risk. Om du vänder dig till invånare i Sverige bör informationen vara på svenska, men engelska kan också accepteras. Om du har en specifik kundkrets kan det också vara bra att ha informationen på ytterligare ett språk.
Informationen lämnas för det mesta i form av allmänna villkor, som ska finnas tillgängliga även om ingen läser dem. Ofta får kunden klicka i en ruta om att hen godkänner köpvillkoren innan beställningen kan skickas, och det anses vara fullt tillräckligt.
Fel kan stå dig dyrt
Alla oklarheter i en webbshops allmänna villkor kommer att tolkas till kundens förmån om en tvist skulle uppstå. Villkor som är särskilt betungande, eller som kan uppfattas som oväntade i sammanhanget, ogiltigföklaras om det inte framgår att konsumenten har godkänt dem.
En kund är bunden av sin beställning, under förutsättning att det klart och tydligt framgått att varan eller tjänster kostar pengar, och också under förutsättning att kunden har accepterat att betala priset i fråga.
Kunden har två veckors ångerrätt, men om du inte informerar om detta gäller denna rätt i ett år. Du måste också specificera om kunden ska stå för returfrakten. Annars kan du få stå även för denna.
Var noggrann i kommunikationen med dina kunder, redan från första dagen av din verksamhet. Informationen på din sajt ska vara tydlig och begriplig, och detsamma gäller de allmänna villkoren. Det handlar inte bara om att följa lagen, utan framför allt om att framstå som professionell och förtroendeingivande. Förhoppningsvis leder detta till ökad försäljning.
Tvistelösning
Som nämnts ovan ska du, om du säljer varor eller tjänster på nätet, informera om alternativ tvistelösning på din webbplats. Alternativ tvistelösning innebär att en konsument som är missnöjd med en vara eller en tjänst kan gå till en nämnd för att lösa tvisten med företaget istället för att gå till domstol. Den mest kända nämnden är Allmänna reklamationsnämnden, men det finns också andra.
Om du är medlem i en branschorganisation kan det vara så att du är skyldig att rätta dig efter nämndens beslut, och att medverka vid förfarandet i nämnden. Branschorganisationen kan nämligen ha ställt detta krav på sina medlemmar. Om detta gäller för ditt företag är det viktigt att du informerar om detta på din webbplats: informera om vilken nämnd som är behörig att pröva en eventuell tvist, och ange webb- och postadress till nämnden. Kammarkollegiet är den myndighet som godkänner nämnder i Sverige, och samtliga myndigheter som är godkända finns registrerade hos myndigheten.
Länkar
Följande lagar innehåller bestämmelser som påverkar dig som driver en e-handel eller webbshop:
Fakta: Allmänna reklamationsnämnden
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) sorterar under Finansdepartementet och är en statlig förvaltningsmyndighet med uppgift att pröva tvister mellan näringsidkare och konsumenter, opartiskt och kostnadsfritt. ARN lämnar endast rekommendationer, det finns alltså inget krav på näringsidkare att rätta sig efter nämndens beslut. Många branschorganisationer ställer dock krav på medlemsföretagen att rätta sig efter nämnden, och företaget hamnar också på tidningen Råd & Röns lista.