Studentåren är en omvälvande tid i livet, på många sätt. Det är också en tid då många gör nyttiga erfarenheter, som de har nytta av för resten av sina liv. En sådan erfarenhet kan vara att starta ett företag. Det kan vara ett sätt att omsätta det man lärt sig under sin utbildning i praktiken, eller ett sätt att få in de där extra slantarna man behöver för att få studentekonomin att gå ihop.
Om du läser på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning, och är berättigad till studielån, har du en grundtrygghet som gör att du kan starta ett företag – och göra misstag – utan att bli ruinerad. Med tanke på detta är det en smula underligt att inte fler studenter startar företag. Att prova på entreprenörskap i praktiken ger lärdomar som kurslitteraturen inte kan ge, och kan dessutom bli ett sätt att säkra ditt framtida drömjobb, vare sig det är hos en arbetsgivare eller i ditt eget bolag.
Därför är studietiden perfekt för företagande
- Du har lägre utgifter.
- Du har en säker, om än liten, inkomst i och med att du får studiemedel. Det innebär också att du kan konkurrera genom att ta ut lägre priser.
- Du disponerar det mesta av din tid själv, vilket gör att du kan lägga upp din dag så att det passar både dig och dina kunder.
- Du behöver inte tjäna pengar på företaget, vilket gör att du kan prova många olika affärsidéer.
- Du kan ta risker i ditt företagande, eftersom du har studiemedlet att falla tillbaka på.
- Du får driva ett företag. På många arbetsplatser förbjuder anställningsavtalet att de anställda startar företag vid sidan om, men för den som studerar finns inga sådana begränsningar.
- Du kan välja de roligaste uppdragen, eftersom du inte är lika beroende av intäkterna från företaget. Du kan också välja de uppdrag som du bedömer att du kommer att lära dig mest av.
- Du får en ökad självkännedom, och lär dig mer om under vilka förhållanden du arbetar bäst, mest effektivt, etc.
- Du kan integrera företagandet i din uppsats, din praktik eller ditt exjobb. Reglerna för detta varierar mellan olika lärosäten.
En extra fördel kan du få om du startar ett företag inom en bransch där kunderna uppskattar nya idéer. Det är ingen slump att de studenter som du kan läsa om i den här artikeln valt att starta en kommunikationsbyrå.
Övervinn nackdelarna
Att starta ett företag under studietiden, och driva det parallellt med studierna, har inte bara fördelar. Även om det över lag är mycket fördelaktigt så finns det också vissa nackdelar. Dessa går dock att komma till rätta med.
En nackdel med att starta företag så pass tidigt är att du inte kommer att ha något nätverk. Men det går att bygga upp ett. Gå på nätverksträffar, start up-dagar och liknande, och var också aktiv på Linkedin. Även om du inte har ett nätverk inom företagsvärlden kanske du har ett nätverk på det lärosäte där du pluggar, som du kan använda på olika sätt. Prata med dina studiekamrater och lärare. Kanske kan du utnyttja deras nätverk. Ta också reda på om det finns någon inkubator i staden där du pluggar, där du kan få hjälp med dina affärsidéer. I Lund finns exempelvis Venturelab, som arbetar med att uppmuntra entreprenörskap hos studenterna på universitetet. Varje år coachar de ungefär 200 affärsidéer genom bl.a. affärsutvecklingssamtal. Om du startar företaget tillsammans med andra som inte är studenter kan ni ändå få hjälp från studentinkubatorn, så länge som minst en av företagets grundare studerar vid lärosätet.
Tänk också på att dina inkomster påverkar hur mycket pengar du får från CSN. Håll koll på vad du tjänar, och vad du får tjäna utan att dina studielån minskas. Om du studerar på heltid, 20 veckor per termin, får du tjäna 88 138 kronor per kalenderhalvår utan att dina studiemedel påverkas. Ett annat sätt att undvika sänkta studiemedel kan vara att använda periodiseringsfond.
Det ska sägas direkt att du troligen inte kommer att bli rik på denna verksamhet. I allra bästa fall kan du få in så pass mycket pengar på företaget att du inte behöver ta studielån. Men detta är inte något som du bör räkna med, och det bör heller inte vara det som är drivkraften. Se istället företagandet under studietiden som ett sätt att skaffa dig värdefulla erfarenheter, och kom ihåg att även misslyckanden är viktiga erfarenheter.
Få in kapital till företaget
Som student kan du inte ansöka om starta eget-bidrag, eftersom detta är ett stöd som ges till den som är eller riskerar att bli arbetslös. Däremot finns det andra stöd som du kan vara berättigad till. Beroende på i vilket län du bor kan du vara berättigad till företagsstöd från länsstyrelsen. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för att se om du kan få företagsstöd.
Missa inte heller de tävlingar som arrangeras för studenter, som Venture Capital och Årets Studententreprenör. Dessa tävlingar vänder sig till studenter med entreprenörsanda, och i vissa av dem går det att vinna pengar som kan investeras i verksamheten.
Genom att starta ett eget företag redan som student kan du knyta värdefulla kontakter, skaffa erfarenheter som du inte kan tillägna dig på andra sätt, och prova mer eller mindre djärva affärsidéer samtidigt som du har en grundtrygghet i form av studiemedel. Företagandet kommer att innebära att du kan lägga mindre tid på vissa andra saker, som spex eller träning, men det kommer att ge dig mycket tillbaka, även om du inte lyckas gå med vinst. När du sedan ger dig ut i arbetslivet är det en stor merit att ha drivit ett företag, oavsett om du då fortsätter som entreprenör eller blir anställd. Många av de inkubatorer som är anslutna till universitet och högskolor kan coacha f.d. studenter i upp till ett år efter att studierna avslutats.
Företag du kan starta som student
- Webbutik
- E-handel (använd dropshipping om du inte har möjlighet att hålla ett lager)
- Bemanningsföretag (det finns många företag som hyr ut studenter som extra arbetskraft)
- Starta en webbsajt, där du kan få in pengar genom annonser eller affiliatemarknadsföring.