Lockas du av livet som entreprenör? De flesta har någon gång tänkt tanken på att starta ett eget företag. Visst är det förenat med vissa risker att driva ett företag, och den som startar en egen firma får ofta arbeta hårt. Men belöningen är ofta stor, även om inkomsterna inte blir större än de varit tidigare. Dessutom går det att driva företaget på fritiden, under den tid som du testar din affärsidé.
1. Du blir din egen chef
När du driver ett eget företag är det ingen annan som bestämmer vad du ska göra – det gör du själv. Med detta kommer också ansvaret, men många tycker att det är värt det att kunna disponera sin tid som de själva vill. Det kan vara svårt att inte ta någon hänsyn till eventuella kunder, men att vara ledig en dag behöver inte vara något problem. Var dock beredd på att du kommer att behöva arbeta in den dag som du tog ledigt.
2. Du kan fokusera på dina intressen
Det finns många exempel på individer som har sagt upp sig för att driva ett företag med utgångspunkt i sina intressen. Faktum är att det är svårt att hitta ett intresse som inte kan ligga till grund för ett framgångsrikt företag: blommor, friluftsliv, skönhet eller hästar är bara några exempel. Vad du kan göra beror på intresset. Vanligast är att sälja en vara eller en tjänst, men det kan även gå att tjäna pengar på att informera eller inspirera, vilket är ganska enkelt om du startar en sajt som handlar om ditt intresse. För att få in pengar kan du ta in annonser på sajten, eller använda dig av affiliatemarknadsföring. Om du får många läsare kan du också inleda samarbeten med sponsorer. Tänk bara på att inte riskera din trovärdighet hos dina läsare.
3. Det kan bli riktigt lönsamt
Det finns många som har börjat i liten skala och byggt upp lönsamma företag. Ingvar Kamprad började med att sälja bl.a. julpynt redan som tioåring. För de flesta innebär starten av ett eget företag en försämrad privatekonomi, och också en hel del arbete. Om du har en bra affärsidé kommer du dock, efter några svåra år, att märka att intäkterna stiger.
4. Det ger möjlighet till extrainkomster
Du behöver inte säga upp dig från jobbet för att starta ditt företag. Till en början kan du driva företaget på kvällar och helger, och när verksamheten börjar bli lönsam kan du gå ned i tid för att till slut säga upp dig. Se bara till att ditt anställningsavtal tillåter att du driver ett företag, och att du inte konkurrerar med din arbetsgivare genom att driva ditt eget företag vid sidan om.
Att driva ett företag samtidigt som du fortsätter med ditt vanliga jobb kräver att du håller isär de två. Fördelen är att du har en grundläggande trygghet i och med inkomsten från din anställning. Ska du driva ett företag samtidigt som du är anställd ska du ansöka om FA-skatt hos Skatteverket.
5. Du kan arbeta där du trivs bäst
Var arbetar du bäst: är det hemma, på lantstället eller på ett kontor? Vi människor är olika, och även om möjligheterna att arbeta någon annanstans än på kontoret är större än någonsin är det inte alla arbetsgivare som går med på detta. I vissa fall är det inte heller möjligt. Om du arbetar i skolan, vården eller i en butik måste du vara på plats. Det behöver du däremot inte om du väljer att starta eget. Så länge du har en internetuppkoppling kan du driva din verksamhet varifrån som helst, och om du inte behöver infinna dig på ett kontor varje dag behöver du heller inte pendla.
6. Du slipper monotona arbetsuppgifter
När du har eget företag innebär det att du måste ta hand om många olika arbetsuppgifter: hantera leverantörer, sköta kontakt med kunder, betala fakturor och mycket annat. Det innebär att ingen dag blir den andra lik. Har du ett monotont arbete idag, och inte trivs med detta, kommer entreprenörskapet att innebära en stor förändring till det bättre för dig.
7. Du kan göra avtryck
Revanschlusta kan vara en viktig drivkraft i livet. Det gäller inte minst när det kommer till entreprenörskap. Har du någon gång föreslagit en ny produkt eller tjänst på sin arbetsplats, men blivit avfärdad av dina chefer? Om du fortfarande tror på idén kanske det är dags att starta egen verksamhet. Om du lyckas kommer du att kunna säga i alla intervjuer att du startade din firma för att dina chefer inte trodde på din idé när du kom med den till dem.
Du kanske är orolig att andra företag, med större resurser, kommer att stjäla ditt koncept. Men glöm inte att imitation är den finaste sortens beröm. Om det finns någonting som du irriterar dig på, exempelvis onödiga och miljöovänliga förpackningar, kan du starta ett företag som utvecklar miljövänliga alternativ. Om du märker att andra tar efter dig, då var din idé förmodligen bra.
Det här kan också vara själva anledningen till att du startar företaget. Du kanske vill förändra en hel bransch, och göra den mer modern, mer miljövänlig eller bättre på att ta hand om sina anställda. Genom att starta ett eget företag, som visar ett bättre sätt att arbeta, kan du få många efterföljare som tillsammans får hela branschen att förändras.
Behöver du hjälp att komma igång?
Att starta ett företag är inte särskilt svårt idag, och många av de byråkratiska hinder som tidigare funnits för småföretagare har mildrats eller försvunnit helt. Även bolagsskatten har sänkts. Det finns också många organisationer som kan hjälpa dig om du vill komma igång med ditt företag, och myndigheter som Tillväxtverket och Almi kan också vara till hjälp. Att registrera ditt företag är heller inte svårt – enklast görs det på webbplatsen verksamt.se.
Tänk på det här!
Det finns perioder i livet då det är mindre lämpligt att starta företag, eftersom firman kommer att kräva mycket av din tid och din energi den första tiden. Har du små barn bör du inte starta ett företag, åtminstone inte ett som du driver på heltid. Däremot kan föräldraledigheten vara ett bra tillfälle att prova att driva ett företag på deltid.