E-handel

Dropshipping innebär att du inte har något eget lager, utan att varorna levereras direkt från grossisten till kunden. På det sättet undviker du lagerkostnader, men det finns också vissa fallgropar.

Dropshipping bygger i princip alltid på att kunden betalar i förskott, antingen till dig eller till din leverantör. Din förtjänst är antingen mellanskillnaden mellan ditt pris och det pris som leverantören tar ut, eller en procentandel av leverantörens pris. Det sistnämnda är vanlig i de fall där kunden betalar till leverantören.

Fördelar med dropshipping

  • Du kan fokusera på det som du faktiskt är bra på, och låta någon annan sköta det som du är mindre bra på.
  • Du kan erbjuda ett större urval av varor än vad som är möjligt för dig att ha i lager.
  • Det krävs nästan ingen kostnad för att komma igång. Antingen skapar du en webbshop, eller så säljer du via tredje part, på Amazon, eBay eller Tradera. Som redan nämnts behöver du heller inte lägga pengar på lager eller transporter.
  • Du kan erbjuda något som ingen annan kan erbjuda, om du lyckas upprätta ett avtal med en grossist som annars inte säljer direkt till konsumenter. För detta krävs dock att du kan bevisa att du kan sälja framgångsrikt till konsumenter. Har du tidigare drivit en e-handel kanske du kan övertyga din grossist.
  • Du, din leverantör och dina kunder kan befinna sig i olika länder. Det är fullt möjligt att bedriva dropshippingverksamhet från Sverige, där varorna skickas från Kina till exempelvis Finland. Se bara till att reglerna för tull, moms och annat vid import mellan länder inte innehåller några oklarheter.

Dropshipping via tredje part eller med egen webbshop?

Amazon, eBay och Tradera är tre möjligheter för dig som vill sälja med hjälp av dropshipping utan att bygga en egen webbshop. En fördel med att använda någon av dessa plattformar är att dina produkter kommer att vara synliga i en stor mängd sökningar, utan att du lägger några pengar på sökmotoroptimering eller annonsering.

Bäst är om du kan upprätta ett skriftligt avtal med grossisten, men detta är inte alltid möjligt. Om du lyckas skapa en bra relation med din leverantör kan du också få ditt eget företagsnamn på paket och fraktsedlar.

Trots att det är enkelt att komma igång med försäljning på eBay eller Tradera är det många som väljer att bygga en egen webbshop för sin dropshipping. Anledningen till detta är framför allt att man då som sajtägare har full kontroll. Du kan bl.a. bestämma hur varorna ska presenteras, vilket webbshopsystem som ska användas, och hur kunden ska betala.

Se upp med detta!

DropshippingFördelen med dropshipping är att du inte behöver tänka på allt. Du behöver t.ex. inte köpa in en massa varor och hålla dem i lager. Det finns dock en baksida av detta, och det är att du inte har samma möjlighet att övervaka leveransprocessen. Eftersom grossisterna i princip alltid har sin tillverkning och sina lager i Asien blir leveranstiden lång, om du inte väljer att låta ett logistikföretag sköta frakten, vilket å sin sida förutsätter att din grossist går med på detta.

En annan lösning kan vara att bygga upp ett litet buffertlager, som kan användas i de fall då en leverans drar ut på tiden. Då måste du å andra sidan ha kapital för att täcka kostnaden för lagerhållning, såvida du inte kan få din grossist att stå för denna kostnad. Det sistnämnda kan möjligen lyckas om du har byggt upp en välfungerande relation med din grossist. Det kommer inte att fungera om du är helt ny på området.

Den form av dropshipping som är vanligast idag är troligen den där varorna levereras från Asien. Det innebär att kunden kan få betala moms och tull på varan. Ett sätt att undvika detta är att arbeta med ett logistikföretag som har erfarenhet när det gäller leveranser mellan det aktuella landet och Sverige, baka in tullavgiften i priset och be speditören betala den. Om din grossist inte godkänner detta, utan vill skicka alla leveranser med “sitt” fraktbolag, får du helt enkelt höja dina priser en aning, och betala ersättning till de kunder som tvingas betala tull.

Dropshipping bygger på att du och din grossist delar upp arbetet mellan er, helst med ett skriftligt avtal som grund. Det innebär att var och en fokuserar på det hen behärskar bäst: du ska sköta marknadsföringen, och grossisten logistiken. Därför är det viktigt att du hittar en grossist som kan sköta sin logistik, även när det handlar om små partier som ska skickas långt.

Dina kunder kommer inte att se det som att de köper från grossisten, trots att det är hen som ombesörjer transporten; i deras ögon köper de från dig. Det innebär att de kommer att hålla dig ansvarig för störningar som ligger utanför din kontroll.

Hantera nackdelarna

Ett sätt att komma till rätta med några av nackdelarna som dropshipping innebär är att göra på följande sätt:

  1. Välj en smal nisch, som du kan väl (du kan utöka med fler webbshoppar i andra nischer senare)
  2. Erbjud endast de mest populära produkterna i den nisch du har valt
  3. Erbjud endast billiga produkter (max 20 dollar styck kan vara ett riktmärke)
  4. Gör ett påslag på ungefär 100 procent på inköpskostnaden
  5. Sälj med fri frakt

Att välja en smal nisch minskar sannolikheten att du kommer att vara en av många som arbetar med samma grossist, även om du aldrig kan räkna med att vara helt ensam.

Genom att erbjuda fri frakt gör du det mindre sannolikt att de långa leveranstiderna kommer att irritera kunderna. För att kompensera för detta är det viktigt att du har en stor marginal.

Reklamationer

En annan sak som kan ställa till det om du använder dig av dropshipping är reklamationer. Svenska konsumenter är idag vana vid fria returer, men att skicka tillbaka något till Kina eller Vietnam är inte gratis. Detta kan vara ett skäl till att enbart sälja produkter i de lägre prisklasserna: ju billigare en vara är, desto lägre är risken att en kund ska välja att returnera den.

Många som är verksamma inom dropshipping har också ett eget returlager. Om grossisten finns i Europa kan ni sedan skicka tillbaka de returnerade varorna till grossistens lager med jämna mellanrum, men om detta inte lönar sig får ni söka andra lösningar. Kanske kan ni sälja reklamerade varor, som är i fungerande skick, på Blocket.

 

Dropshipping är inte för alla: det passar bäst för vissa typer av varor, och det gäller också att både du som driver säljverksamheten och din leverantör har rätt kompetens. När det fungerar är det dock en lösning som är fördelaktig för alla parter, eftersom både du och din leverantör får koncentrera er på det ni kan bäst.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Post comment